Esaias Tegnér, Tegnérmuseet Lund

 

Esaias Tegnér arbetsplats, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon 

Besökte Tegnérmuseet i Lund för att få en inblick i Esaias Tegnér, ett av sin tids främsta författare och poet. Tegnérmuseet i Lund ligger i centrala Lund och håller öppet för allmänheten för att beskåda våningen som Esaias Tegnér vistades i under sin tid i Lund. 

Esaias Tegnér föddes i Värmland och var yngst av 6 syskon. Hans far var präst vid svenska kyrkan och hans mor prostdotter. När Esaias var två år flyttade familjen till en prästgård i Millesvik (Värmland) vilket gjorde att familjen fick en bättre inkomst. Där bodde familjen Tegnér i 10 år. 

När Esaias far dog undrade familjen vad det skulle bli av Esaias, familjens ekonomi dalade och 2 av Esaias äldsta bröder var redan bosatta i Lund. Att Esaias skulle gå på gymnasiet i Karlstad var  inget som var tänkbart då familjen saknade pengar. I Lund fanns en bekant till familjen vid namn Jakob Branting från Högvalta som var kronofogde (betalningsförläggare) som skulle ta sig an Esaias för att göra honom till kontorist. Flytten till Lund gjorde att Esaias hade möjligheten att bo tillsammans med sina 2 bröder och hade då tillgång till välförsedda bibliotek vilket kom resulterade att Esaias kunde vid 17 årsålder skrivas in som student i Lund.

Esaias beskrev själv sina unga år som student i Lund på följande vis:

Vanligtvis studerade jag 18-20 timmar af dygnet. I förströelser vanliga för min ålder, i umgänge och det egentliga glada studentlifvet deltog jag sällan eller aldrig, och ansågs därföre för folkskygg, förläsen och besynnerlig”.

Studierna i Lund gav mycket goda resultat och Esaias kunde därför snart bilda familj och därmed fortsätta att bygga på sina akademiska meriter. Det var nu Esaias skrev de två diktverk som blev betydelsefulla för Esaias Tegnér; "den stora skalden" genom dikter som Elegi över en broders död som handlade om hans bror Lars Gustaf som hastigt hade gått bort. Det eviga napoleonkrigen som också kom att bli några av Esaias första mäktiga diktsamlingar.


Esaias Tegnér arbetsplats, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Tapet, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Keramikugn, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Åren i Lund kom att bli något som återspeglades i Esaias dikter även Jakob Branting nämndes i många av Tegnérs verk. 

Tegnérmuseet då, där bodde Tegnér med sin familj under 1813-1826 och är en korsvirkesgård på Stora Gråbrödersgatan. Esaias hade under denna tid gjort sig till en av dåtidens mest kända kulturpersonligheter i Lund därmed en stor lundaprofil. 

Esaias lämnade Lund runt 1826 för att arbeta som biskop i Växjö stift. 

4 av gårdens rum där Tegnér bodde på Stora Gråbrödersgatan bevarades som museum och finns nu att beskåda. Helt magisk om du frågar mig!

Underbart att titta på original inventarier som arbetsbordet och en del av den inredning Esaias satt vid då stora dikter kom till, men också att beskåda tapeter, ugnar mm.


Esaias Tegnér arbetsplats, minnestavlor över de som verkade i Lund,
Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Esaias Tegnér arbetsplats, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Esaias Tegnér, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Esaias Tegnér diktbok att bläddra i, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Esaias Tegnér arbetsplats, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon


Esaias Tegnér resväska med spår av tusch mm,
Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Esaias Tegnér matplats, Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon

Tegnérmuseet Lund. Foto Mimmie Bon













Kommentarer

Populära inlägg