Anders Zorn, Zorn under ytan, Zornmuseet, Mora


Anders Zorn, Zorn under ytan, Zornmuseet, Mora. Foto: Mimmie Bon

Man har alltid talat om att Anders Zorn målat snabbt och spontant dock visar sig myten kanske vara raka motsatsen. Besökte Zornmuseet i Mora och tittade på sommarutställningen " Zorn under ytan".

 Zornmuseet, Mora. Foto: Mimmie Bon


 Zornmuseet, Mora. Foto: Mimmie Bon




Anders Zorn anses vara en av våra mest folkkära konstnärer. Internationellt betraktas Zorn som en av Sveriges främsta konstnärer och förknippas med nakna dalkullor och motiv från svensk skärgårdsliv.

I litteraturen beskrivs Zorn oftast som en konstnär med flödande penselteknik.

Sommarutställningen " Zorn under ytan" består av gamla och renderade verk som visas upp och avslöjar Zorn lager för lager..




"Zorn under ytan" kom till efter en doktorsavhandling av konstvetaren Emma Jansson som ger svar på vilka tekniker Zorn använde sig av och hur ofta han tog om-och genvägar för att nå fram till det perfekta konstverket.  

Emma Jansson har undersökt med hjälp av röntgenbilder och med avancerad fototeknik ca 30 av Zorns välkända oljemålningar för att komma fram till att Anders Zorn målade långsammare och med mer färger än man tidigare trott. Ett exempel är målningen Rekonstruktion av Midnatt där en kvinna blickar bakåt mot två båtar när hon själv ror sin egen.



Man kan se på röntgenbilder att i bakgrunden så var horisonten mycket längre bort från början, plus att det ser ut som att det är 2 båtar i vattnet. 

Zorn har flyttat på kvinnans hand, Zorn hade till en början målat hennes händer intill kroppen men sedan lager för lager och lager kommit på att det blir bättre med en utsträckt hand. 



Detta tyder på att Zorn valde ett konstnärligt drag och gjorde inte fel. 


"Zorn under ytan" är en rolig, underhållande utställning som visar ett flertal kända verk av Zorn med nya ögon.

Det är en maffig utställning med Zorns målningar, skulpturer och etsningar som tar tid att ta sig igenom vilket innebär att man bör avsätta tid för att besöka Zorns ateljé mm. 










Café Zorn har ett fint fika utbud och presentation av fikat är lika mysigt som caféet. Rekommenderas varmt! 


 






Kommentarer

Populära inlägg