Stämningsfulla bildvärldar, Kulturhuset, Hässleholm

Emma Berlins mini vägg på Utställningshallen, Hässleholm, Konst i Hessle 2021.

KONST. Utställningshallen, Hässleholm. Det är en generös jurybedömd konstsalong som fyller utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm när Konst i Hessle 2021 bjuder in till vernissage lördag den 20 november klockan 11.15. 

Det är 32 konstnärer som tillsammans presenterar 105 konstverk. Utställningshallen är fylld av konst, måleri och enstaka skulpturer av konstnärer som är boende eller med anknytning till Hässleholms Kommun. Motiven varvas av stämningsfulla miljöer, landskap och bildvärldar som skildras i skiften mellan inre och yttre världar.  Anette Bech står för det kraftfulla energiska uttrycket i sina oljemålningar, vars kraftiga penseldrag återspeglar naturens skiftningar med stor lyhördhet. Jag kan inte sluta glädjas av akvarellerna som skapar en drömsk och sugande statisk stämning som sluter utställningsrummet för ett ögonblick. Det blir som ett effektivt grepp som förhöjer överraskningsmomentet när man väl är inne i motiven.  

Ulla Mosegaard Jensen som skildrar midvinterns bleka ljus över sjön, Konst i Hessle 2021.

Med teknisk briljans lockar akvarellkonstnärerna, Arne Forsell, Anna Stina Purk mig in i bilderna, gråskalorna är mättade med finkalibrerade gradskillnader.  Per Joelson porträtterar Tant blå, Tant Hermelin, Tant Svart, Tant Grå och Farbror brun i akvarell i nästintill  sepialiknande avbildningar som påminner om det gamla fotografiet. Bildskönt och överraskande är konstveteranen Ulla Mosegaard Jensen som skildrar midvinterns bleka  ljus över skånska landskapet, glittret i vattenytan just innan naturen sluter sig, allt målas fram med säker blick och hand. 


Den jurybedömda konstsalongen visar på sin bredd genom att presentera digital konst på konstscenen, belyser psykisk ohälsa genom måleri, feministiskt konst och kvinnokraft får också ta plats, de konsthistoriska måleribegreppen är också representerade som teknik och så vidare.  

Emma Berlin gör störst intryck denna gång med sina målningar, Konst i Hessle 2021.


Emma Berlin är den som gör störst intryck denna gång med sina målningar, dess berättande får stå tillbaka för komposition och färg. Berlins stämningar vibrerar starkt. Starkast är verket där konstnären berättar minst, den dragning åt det symboltyngda som är Elin Gustavssons verk: Falsk frihet, där en ung kvinna skurit sig i armarna och svarta fåglar dansar kring hennes famn.  

Elin Gustavssons verk Falsk frihet, Konst i Hessle 2021.


Med synfältet mättat av allt måleri saknar jag något. Det finns ett allvar, en mer dekadent  grå ton som speglar färgpaletten i utställningsrummet som en dimma av pandemin som inte riktigt låter sig släppa taget om måleriet. Som om måleriet står på paus, vilandes, på en softad nivå och vågar sig aldrig ut i attacker. 

Jag blir inte riktigt mätt och tänker försiktigt att snart är dags att släppa taget om den rofyllda och stämningsfulla konsten. Vad vill du berätta? Jag är mer än redo att lyssna, tänker jag. 

Men det finns en uppsluppen lekfullhet och det är lätt att charmas av hur föremålen besjälas i verken, hur Konst i Hessle försätter dem i mänskligt sociala situationer. Utställningen pågår fram till den 15 januari 2022 på Kulturhuset i Hässleholm. Fri entré.

Kommentarer

Populära inlägg