Storkutställning på Hovdala Slott

 

Inomhus utställningen i Lilla Stallet håller öppet fram till den 1 september på Hovdala Slott.

KONST. På Boketorp vid Hovdala Slott  i Hässleholm har utomhusutställningen "Storkens Återkomst" flyttat in och kan besökas dygnet runt fram till 1 september.

Det är landskapsfotografen Sven Persson som under 4 års tid dokumenterat Storkarnas återkomst i Skåne. Rent visuellt är det en praktfull utomhusutställning med stora fotografier och berättande text om storkar att beundra.  Gestaltningen i de precisa fotografierna på storkar i olika situationer, miljöer och tidsperioder är också att imponeras av. Dessa fantastiska fotografier har en stor betydelse för oss människor för att kunna reflektera över vår relation till djur och natur. Presentationen är mycket snygg, fotografierna på storkarna  är monterade i en orange träställning föreställande storkben med ELSA- ring, dvs ringmärkning. 


Utomhusutställningen "Storkens Återkomst" på Boketorp vid Hovdala Slott.


STORKENS HISTORIA I SKÅNE
De senaste 100 åren har en fjärdedel av alla våtmarker försvunnit. Orsaken är att marken har dikats ut. Det betyder att marken har dränerats på väta så att den ska kunna bli användbar för jordbruk och skogsbruk. Från mitten av 1800-talet behövdes åkermark för industrialiseringen, det var då jordbrukssamhället övergick till industrisamhälle. Landskapsförändringen påverkade storken negativt. 1954 häckade det sista storkparet i Sverige. 1989 startade Storkprojektet i Skåne och efter ett långt och ihärdigt arbete kan vi nu åter se storken i Hässleholms Kommun. Utöver fotografierna och berättelsen om storken har Sven Persson och Storkprojektet efterlämnat ett kulturhistoriskt arv. Storkprojektets arbete har bidragit till en positiv utveckling i skuggan av industrialismens största globala problem, miljöförstöringen som vi idag får handskas med. Idag återskapas  våtmarker vilka storkarna är beroende av för att införskaffa föda i form av daggmask, grodor mm.

Fotoutställning i Lilla Stallet, storkar vid våtmarken.


Utomhusutställningen har ett mer informativt syfte.


TVÅ UTSTÄLLNINGAR
Sven Perssons fotografier bevittnar hur Storkar tillåter Sven att vistas i deras miljö på avstånd och den respekten som människan bör ha till vår natur. Men dem visar också på att ett samspel mellan människan och naturen är oerhört viktigt för vår kulturlandskap. I vår samtid har nya värderingar skapats, där socialt ansvarstagande är oerhört viktigt. Att då använda konst och en estetiskt utformad miljö för att belysa en kulturhistorisk utställning om storkens historia i Skåne kan aldrig vara fel. Utöver utomhusutställningen finns en konstnärlig fotoutställning i Lilla Stallet på Hovdala Slott. Den utställningen är mer konstnärlig medans utomhusutställningen har ett mer informativt syfte. 

"Storkens Återkomst" är ett samarbete mellan Sven Persson, Swelo media och Storkprojektet. Med en exposé över storkens återkomst skildrar utställningen resultatet av Storkprojektets visioner. Utställningen pågår från den 1 april till den 1 september, samma period som storken finns i Skåne för att häcka! Fri entré. 

Kommentarer

Populära inlägg