Kvinnokraft flödar på Kulturhuset i Hässleholm

Utställningen ”Folk och Fä och platser där de lever” öppnade den 1 juni på Kulturhuset i Hässleholm.

KONST. Den 1 juni öppnade äntligen utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm varsamt dörrarna till utställningen ”Folk och Fä och platser där de lever”. 

Det är skulptören Annika Rehn tillsammans med konstnärerna Anna och Tora Törnquist som fyller utställningsrummet med skulpturer, konstverk i akvarell och blandteknik.
Utställningen lyfter med ett till synes enkel grepp fram mänskliga beteenden och speglar vår samtid och inte minst hur pandemin format oss det gångna året. 

Annika Rehns skulpturer på turister i gobe teknik.

Annika Rehn hemmahörande i Lund, skulptör och konstnär sätter människan i fokus när hon skapar sina skulpturer i stengods. 
Annika undersöker och synliggör hur vi människor beter oss. Vilka är vi? Vad har vi för behov? Hur relaterar vi till varandra och vår omvärld? Det är utgångspunkten i Annikas lustfyllda kreativa process. Skulpturerna i utställningsrummet har olika roller, ålder, identitet och känslor. 

Annika Rehn speglar härligt vår samtid!


Det kvinnorna har gemensamt är att det är stolta kvinnor som uttrycker styrka medans män porträtteras på ett mer komiskt vis. Det är unga, vackra, äldre och rynkiga människor som skildras på ett naturligt sätt.  Alla är skildrade med en skicklighet som kännetecknar en konstnär som har modet att följa sin intuition och som har något att förmedla om den värld vi lever i. Det är ingen slump att det är kvinnor som oftast porträtteras, Annika undersöker vad det innebär att vara kvinna. Annika vågar också belysa åldrandet varpå hon skildrar synen på mäns och kvinnors åldrande på ett härligt vis. 

Annika Rehns skulptur.

Alla skulpturer är unika och individuella och fångar slående personens viktigaste linjer, personlighet och karaktär. Dem som snabbt fångar min blick är skulpturerna i tekniken engobe, där Annika målat skulpturerna med utspädd lera i avvikande färg innan leran bränns. Strukturen, ytan och färgerna är fantastiska. Det är omöjligt att inte bli imponerad av lättheten i uttrycken som presenteras.

Annika Rehn som är högaktuell på Liljevalchs vårsalong 2021 med 5 skulpturer låter handen skapa i den frimodighet som uppkommer efter ett långt övande. 

 Anna Törnquist Du & jag, lyckliga den som haft en vän att dela den ofrivilliga isolering med.

Anna Törnquist bosatt i Baskemölla är arkitekt och konstnär. Anna strävar ofta efter hög abstraktionsgrad i sitt måleri,  visar konstverk som kommenterar pandemin och relationer. Fokus i Annas konstverk Pandemi & Relationer är ensamhet och längtan att få träffa nära och kära. Längtan att få krama om sina barn och barnbarn och lyckan för den som haft möjlighet att dela den ofrivilliga isoleringen med någon uttrycks i härliga konstverk i blandteknik där den matta ytan öppnar en hel värld för betraktaren. 

Tora Törnquist Tranor i akvarell


Tora Törnquist, bosatt i Simrishamn är dotter till Anna, porträtterar djur, fåglar uteslutande i akvarell. Motiven balanserar mellan melankoli och komik. 
Utställningen ”Folk och Fä och platser där de lever” är en härlig humoristisk skildring av vår samtid, pågår från 1/6 till 28/8-21. Fri entré. 

Kommentarer

Populära inlägg