Fatima Moallim, Åhus Museum

 

Fatima Moallim, Åhus Museum sommar 2021, utställningsrum.

KONST. Åhus Museum presenterar tre olika utställningar denna sommar. Det är Medeltida Åhus som är en permanent utställning om Åhus under medeltiden. Den andra är Östersjön - kulturskatt som är en vandringsutställning av undervattensfotografier av William Hemberg och i samband med den utställning presenteras konstnären Malena Olssons skeppsvrak som är skapade i koppar. 

Fatima Moallim ställer ut i utställningsrummet med dialog om Offentlig konst. Fatima Maollim föddes i Moskva men växte upp i Växjö och Gislaved. Moallim undersöker erfarenheter av flykt, främlingskap och minnen. I utställningsrummet finns stora linoleummattor uppspända på väggen. Motiven är kartor som ser ut som stigar, vägar och är ritade med tuschpenna över linoleummattorna. Det är färdvägar som har något att berätta. Anteckningar och det handskrivna vill betraktaren något. Jag dras in i Maollims verk, tankebanor, mönster, upprepningar utan att riktigt finna vägen ut, jag stannar kvar i upprepningarna.

Detalj ur Fatimas Moallims verk.

Maollims konstnärliga process behandlar minnesbilder. Vad är ett minne, hur tillförlitlig är minnet, vart tar minnet vägen? är de frågor som studerats och som fått en scen att beskådas i. Samtliga verk är platsspecifika och har en samhörighet med rummet. Det är i utställningsrummet i Åhus som Maollim för ut det flyktiga som blir en fysisk upplevelse av minnesarbetet, det är den betraktaren träder in i. 


Fatima Moallim, Åhus Museum, sommar 2021.



Detalj ur Fatima Moallims verk. Åhus museum sommaren 2021.

Det är veck, det är rörigt men högst levande linjemålningar som Moallim presenterar. Det är smart, inbjudande, intressant och fysiskt påtaglig. Linjerna söker sig tillbaka men också vidare, lever som i symbios med minnesarbetet! Genialt. Åhus Museum har öppet fram till den 27/8-21.

Kommentarer

Populära inlägg