SAMLINGSUTSTÄLLNING, KONSTMAPPEN

 

Foto, samlingsutställning Art & Designroom i Sösdala, utställningen pågår fram till 29 juni 2021.

SAMLINGSUTSTÄLLNING SPRÄNGER GRÄNSER

Konstmappen i Sösdala presenterar en samlingsutställning av 9 lokala konstnärer. 

Utöver samhällsskildringen som samlingsutställningen bjuder, visar de 9 självlärda konstnärer en skaparkraft som spränger gränser och det är kraften bakom uttrycket som räknas.
Den kraften väcker insikter och tankar om våra liv här och nu.

Jag känner stor sympati för ambitionen att skildra vår samtid efter andra parametrar än från den digitala värld som vi nu mitt i pandemin erbjuds från våra konstinstitutioner runt om i landet. Konstmappen följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anpassar sin 130 kvm lokal genom att låta enbart 10 personer vistas i lokalen samtidigt. 

9 KONSTNÄRER STÄLLER UT
Det är 9 konstnärer som ställer ut i Sösdala Art & Designroom.  Att skildra 9 konstnärer i en lokal som samtidigt visar möbler och andra hantverksföremål är inte någon lätt match då det är flera föremål som bär på en berättelse som man vill veta mer om. Samlingsutställningen har på tok för många spår som varken knutits samman eller bearbetats ordentligt. Jag refererar att det är mycket föremål i hela utställningsrummet som kallar på min uppmärksamhet. Det är tavlor på väggar, soffor, stolar, skåp och det är svårt att avläsa vad som tillhör samlingsutställningen eller ej. Allt i en utställning har något att berätta och det kräver att besökaren kan hålla fokus för att ta sig igenom samlingsutställningen. 

SJÄLVLÄRDA KONSTNÄRER
Våra lokala konstnärer har en viktig uppgift i vårt samhälle, något att berätta om vår samtid och det är viktigt att den dialogen framhävs. Som konstskribent är jag besökarens ögon. 
Konstnärskapen är av hög kvalité hos samtliga 9 konstnärer. Det alla har gemensamt är att de är självlärda (autodidakt) utan utbildning från kända konstinstitutioner. 
Det är kraftfulla konstnärskap som bottnar i en experimentell, utforskande och lekfullt förhållande till det material dessa 9 konstnärerna behandlar. 
Samlingsutställningen presenterar en bredd av olika uttryck, tekniker och material.


Foto, Anne Frödeberg, uppvisar Vedic Art teknik som bygger på att måla bortom tanke
och intelligens till ett fritt skapande.


VEDIC ART
Ann Frödeberg (f.1958) hemmahörande i Hässleholm uppvisar Vedic Art teknik som bygger på att måla bortom tanke och intelligens till ett fritt skapande. En teknik som erbjuder ett kravlöst sätt att uttrycka sig på målarduken. Frödeberg målar i akryl och skapar fenomenala, stämningsfulla meditativa abstrakta atmosfärer i färgrika kulörer. Tekniken är lager på lager och motivet växer sakta fram på duken.


Foto, Glasunderlägg av Anders Gabrielsson på kända politiker och personer som
 påverkat samhället nationellt och globalt!


Foto, Anders Gabrielssons vintermålning där människor kämpar för att ta sig fram i snö en iakttagelse från Stockholm samma dag Donald Trump blev president i USA.


Anders Gabrielsson (f. 1948) som till vardags bor i Bromma och har sommarställe i Haverdal. Visar vintermålningar där människor kämpar för att ta sig fram i snö och regn. Tavlorna är målade i akryl och gouache som är det material Gabrielsson främst använder sig av i sitt måleri. Det som fångar min uppmärksamhet är Gabrielsson glasunderlägg och vykort av politiker och andra kända personer som Donald Trump, Joe Biden, Kamala Harris, Anders Tegnell, Greta Thunberg, Vladimir Putin mm. Dessa illustrationer är gestaltade med ett gott skratt och glädje. Gabrielsson som började måla 2011 har redan ställt ut 3 gånger på Liljevalchs vårsalong. Motiven till många av Gabrielssons verk är från händelser i Stockholm, Bromma och Haverdal där han vistas mycket.


Foto,  Anne Nickels skulptur Makrellius Duoarte Shoal från 2019 som gav
Nickels en tredje plats i internationell konstutställning 2020. (Foto Konstmappen)


3:DJE PLATS I ART EXHIBITION UTSTÄLLNING
Anne Felicie Nickels (f. 1964) bosatt och verksam i Hunneberga i Eslöv, arbetar främst med skulpturer av fusat glas och art print. 
Nickels ställer bland annat ut skulpturen Makrellius Duoarte Shoal från 2019 som föreställer 2 färgrika makrillar. Detta verk publicerades i Guggenheim Issue of World of Art magazine, den 26 november 2020. Anledning till publikationen var att Nickels kom på 3:dje plats i Art Exhibition i kategorin tredimensionell konst, light space & time 2020. Fiskar och ögon är återkommande teman i Nickels konstnärskap. Intresset för fiskar började när Nickels fick en guldfisk av svägerskan och med det växte intresset för Koi karp som är kända för sina vackra spännande teckningar. Nickels belyser fiskarnas personlighet och vackra färger. Vill upplysa oss om att fiskar har både känslor och intelligens och i det stora hela liknar de oss människor. Genom sin formgivning vill Nickels erbjuda konst som dekorativ och som skall ge en bra känsla.


SAMHÄLLSSKILDRING
Samlingsutställningen samtalar om vår samtid, det liv vi lever nu, där vi försöker att finna vårt sätt att må bra, att uttrycka oss och att kunna leva i den planet vi lever i. 
Frödeberg visar oss sin väg till ett bättre mående där vi kan släppa på krav och prestation genom Vedic Art. 
Att finna vår väg ur vardagens alla måsten för bättre psykiskt hälsa.
Humorn och glädjen som Gabrielsson förmedlar med sina illustrationer av våra politiker, statsmän och kända personer som är viktiga i vår vardag, historia och framtid. 
Vissa står för hopp andra för historiska händelser som påverkat oss nationellt och globalt. 
Nickels som ger oss en inblick i medborgarna som lever i havet och som många av oss konsumerar. Fiskarnas kamp om överlevnad är en stor global fråga och de är under stor press just nu. 

Det är samhällsskildringen som samlingsutställningen lyfter fram och skaparkraften som spränger gränser. Kraften bakom samtliga 9 konstnärers uttryck lyfter utställningsrummet för oss konst-nördar som klarar av att hålla fokus på konsten. Den kraften som förmedlas väcker insikter och tankar om våra liv här och nu.

I samlingsutställningen medverkar även Ann Bergström, Lasse Carlsson, Morgan Ferm, Gunilla Grankvist, Bjarna Madsen Härdig, och Jan Åkesson. Utställningen pågår fram till den 29 juni 2020. Fri entré. 


Foto, Konstmappen i Sösdala.


Kommentarer

Populära inlägg