Pierre Nilsson, Sliperiet Gylsboda

Mångkonstnären Pierre Nilsson ställer ut sitt universum, vernissagedagen 6 mars Sliperiet Gylsboda


Sliperiet Gylsboda visar en utställning av mångkonstnären Pierre Nilssons omfattande berättaruniversum.

Från sin tankevärld skapar Pierre ett nytt universum som bottnar i ett samhällsengagemang där berättandet är det centrala och uttrycks genom en futuristisk bildvärld.

Utställningsrummet i Sliperiet Gylsboda ger en känsla av ett avantgardisk rum, futuristiska bildmotiv möter besökaren vid första anblick.
Pierre Nilsson från Lönsboda ställer för första gången ut sitt berättaruniversum som omfattar konstverk, skulpturer, modeller, filmaffischer och böcker. 

Gemensamt för alla föremål som visas på Sliperiet Gylsboda är berättandet ur ett samhällsengagemang och en protestaktion mot det universum som vi nu lever i. I Pierres universum finns nya ideal och värderingar som manifesterar sig i en icke konformistisk livsstil och som kan betraktas som en subkultur.

Bildverk av Pierre Nilsson vid vernissage den 6/3-21 Sliperiet Gylsboda.

 
I denna subkultur finns medvetna samhällsstrategier för att manövrera det nya universumet i nutid. Pierres konstnärskap diskuterar gränsen för vad som är accepterat som norm i samhället genom en futuristisk bildvärld. Pierre berättar att bilder växer fram som skrivna berättelser ur Pierres tankevärld och formges i olika material, tekniker mm. Bilder blir tavlor, skulpturer, modeller eller berättelser. Det finns olika världar i det nya universum som Pierre skrivit och gestaltat under 20 års tid. 

Bildverk av Pierre Nilsson vid vernissage den 6/3-21 Sliperiet Gylsboda.


Konstverk av Pierre Nilsson vid vernissage den 6/3-21 Sliperiet Gylsboda.


Utställningsrummet på Sliperiet Gylsboda med Pierre Nilssons konstverk.


Motiv ur dessa berättelser finns att beskåda i utställningen. Varje konstverk har sin berättelse, karaktär och sitt syfte som är kopplad till Pierres nya värld. Från vår digitala värld hämtar Pierre inspiration från fotografier som han sparar ner i sin dator och sedan skriver ut. Fotografier blir fotocollage som Pierre bevarar i sin scrapbook och som besökaren kan bläddra i. Detta för att minnas och bearbeta idéer som Pierre kan implementera i sin nya värld.


Fotografier blir fotocollage som Pierre bevarar i sin scrapbook för att utveckla och minnas ideérna.



På väggarna hänger ett antal filmaffischer som bjuder in besökaren i det nya universum som en sneak peak till en film som egentligen inte finns men som lätt skulle filmas med rätt personer, kontakter och sponsorer. För manus finns redan i form av de flera böcker, pamfletter och konstverk som Pierre skapat. När jag frågar Pierre var kreativiteten kommer från svarar Pierre att han är uppväxt i en familj där engagemang och solidaritet varit viktigt.

 
Den bleka rebellen är den senaste boken som Pierre Nilsson skrivit
och beskriver det nya episod av Pierres universum.


Pamfletter som Pierre Nilsson framställt och som förklarar en del av
sitt nya universum finns att bläddra i.


Vissa motiv som hästen Gibson och föräldrarnas hund är återkommande i Pierres olika konstverk. Pierre beskriver sig själv som en person med kunskaper som spänner över olika områden och det är det besökaren få ta del av i utställningen i form av olika föremål i olika tekniker. Utställningen visar Pierre Nilssons avantgardisk livsstil som är experimentellt, nyskapande och med sitt konstnärskap skapar Pierre en ny värld för oss att ta del av.

Utställningen har fri entré, pågår fram till den 1 maj, och kan i dagsläget besökas av ett begränsat antal besökare. 8 personer släpps in åt gången i stora utställningsrummet. 

Utanför Sliperiet Gylsboda har Pierre byggt ett ute kök där serveras soppa som Pierre lagat för hungrande gäster.



Medans du väntar har du möjlighet att promenera till Bergshålan för att beskåda Pierre Nilssons stora skulpturer som han gjort i naturen.

Kommentarer

Populära inlägg