Systrarna Jobs, Vandalorum, Värnamo

 

Systrarna Jobs, Trollslända, Vandalorum, januari 2021.

Vandalorum i Värnamo visas nu utställningen Systrarna Jobs, där visas keramik, textil, mönsterglädje och blomsterkonst. Utställningen pågår fram till den 30/5-21

Blomsterbonader är något som vi nog alla känner igen från vår inredningshistoria och som fortsätter att prägla inredning- och konfektionsindustrin. Det var 1945 som systrarna Jobs ställde ut sina handtryckta textilier på NK i Stockholm och det var där de också slog igenom.

Vandalorum möts besökaren av textilmönstret Trollslända som hänger i taket som en baldakin över utställningsrummets entré. Det var på samma sätt som Trollslända visades upp på NK i Stockholm och för de som kan textilhistoria vet att det är så man hänger upp handtryckta textiler då de skall torka.

Det är ett fint anslag som åter väcker liv i Jobs underbara mönstervärld.

Familjen Jobs bodde i Falun och systrarna Jobs flyttade till Stockholm för utbildning men reste sedan tillbaka till Dalarna för att bosätta sig vid Siljan. Där arbetade dem tillsammans med sin bror och andra verksamma konstnärer i ett kollektivt liknande miljö.


Systrarna Jobs, Vandalorum, januari 2021.

I Dalarna är det många som känner igen och som kanske har Jobs textilier men det är få som har fått se hur de arbetade med keramiken. I Utställningen Systrarna Jobs får vi se en del av deras unika keramikföremål.

Båda systrarna var keramiker och när kriget kom var det svårt att få tag på glasyr det var då systrarna tillsammans med brodern kunde utveckla handtryckeriet. (Screentryck) Tillsammans öppnade de ett handtryckerie i Dalarna som än idag finns under namnet Jobshandtryck.

Det Jobs visar upp är en fin svensk flora som vi alla kan känna igen.  

Systrarna Jobs, Vandalorum, januari 2021.


Systrarna Jobs, Vandalorum, januari 2021.



Till skillnad från andra textilskapare ur samma tid så överger Jobs aldrig en slags igenkännbar flora. Skickligheten ligger i att göra en mönsterrapport där man inte ser hur den är byggd. Det är detta som de experimenterar med och som vi nu har glädje av.

Systrarna Lisbet Jobs, (F. 1909 D.1961) och Gocken Jobs (F. 1914 D. 1995) skapade keramik och mönster för textil som än idag inspirerar många konstnärer och illustratörer runt om i världen.


Systrarna Jobs, Vandalorum, januari 2021.

Systrarna Jobs, Vandalorum, januari 2021.


Systrarna Jobs, Keramik,Vandalorum, januari 2021.


Kommentarer

Populära inlägg