Wellness, Regionmuseet Kristianstad

 

Inför Wellness har utställningshallen förvandlats till en grön-oas, speciell doft
har framställts till utställningen för att besökaren skall känna sig lugn och harmonisk.


Regionmuseet i Kristianstad bjuder in till utställningen "Wellness - Participate, Tend and Befriend."

Utställningens tema är Wellness, som har blivit ett samhällsfenomen för personligt välbefinnande.

Utställningen uppmanar att delta, ta hand och knyta an! 

Det är 12 internationellt verksamma konstnärer som tillsammans med Kristianstad Konsthall undersöker om konsten kan vara en strategi och metod för välbefinnande. 

Jag har fått kämpa länge med att skriva om denna utställning, det har varit riktigt svårt för att inte avslöja upplevelsen. Så jag väljer att skriva följande: 

Wellness är en utställning som är lekfull och interaktiv, den är engagerande, intressant,  både psykiskt och fysiskt. Den är även väldigt finurlig.

Co-Lab Sidse Carstens, Rose Eken, Nils Gröndalh (DK), Slim & Krystal, ASMR-videor (hjärnorgasm). Verket  är ett medium för tillfredställande meditation, som kan både vara euforisk och lugnande.

Som besökare väljer du själv hur mycket du vill fördjupa dig i de olika avdelningarna, för du kommer att finna både nackdelar och fördelar med fenomenet.  "Wellness - Participate, Tend and Befriend"  är en helhetsupplevelse om samhällsfenomenet "Wellness" på alla plan. 


Ditte Ejlerskov (DK), The Cuba Room, Ditte intresserar sig av hur
betraktaren upplever måleri och hur färg påverkar människor.


Du som är skeptisk kommer att kunna hitta ditt och du som går all in kommer att gå fullkomligt bananas. Utställningen bjuder på många fysiska aktiviteter och mentala strategier. När då besöket är slut har du mycket att fundera på vad beträffar detta fenomen som växt lavinartad. 


Amanda Vincelli (CA), Regimen, projektet reflekterar över processer och resultat av diagnos och normaliserande uppfattningar om hälsa. Genom att Swipa kan du läsa om vilka läkemedelsvanor kvinnorna har.

Amanda Vincelli (CA), Regimen, Genom att Swipa kan du läsa om vilka läkemedelsvanor kvinnorna har och hur många vitaminer, mineraler de tar. Kontrollen av kosttillskott har stora luckor och ställer höga krav på oss konsumenter.

Du ställs inför att reflektera om allt som har att göra med kroppsideal till lyckomedicinering och den industrin som har människorna under sina klor. Utställningen är en klockren "wake up call " inom detta temat!

"Wellness - Participate, Tend and Befriend." visas fram till den 28/2-22 på Regionmuseet i Kristianstad 


Pilvi Takala, "The Stroker", Wellness, Regions Museet Kristianstad, Foto Mimmie Bon

Pilvi Takala (f. 81) (FI) är känd för sina videokonstverk baserade på performativa interventioner i vardagen.  Takala använder sin kropp som ett konstnärligt material för att forska om samhällets olika förväntningar genom hur vi reagerar i hennes performance.  Hon ifrågasätter normativa regler och lyfter fram sociala strukturer. Genom att iscensätta handlingar och porträtt undersöker Takala sanningar om vårt beteende i olika kulturella sammanhang.  Takala tämjer gränserna i sina dokumentärskapande och performance.  

I konstverket "The Stroker" som består av två bildskärmar där ena sidan visar Pilvi själv i rollen som Wellnesskonsulten Nina Nieminnen från företaget Personal Touch  och skall verka i  Second Home som är ett nav i den trendiga start-ups i London.  Ninas uppdrag på företaget är att öka känslan av välbefinnande hos de anställda genom beröring.  På andra sidan bildskärmen ser vi de anställdas reaktioner på Ninas beröring. Genialiskt! På alla sätt! Absolut en favorit enligt mig!


Kommentarer

Populära inlägg