Hassan Sharif, Malmö Konsthall


Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

Just nu pågår Hassan Sharifs utställning - I am the single work artist Malmö Konsthall. Konstnären Hassan Sharif (F.1951 D.2016) är/var en pionjär inom experimentell samtidskonst i Mellanöstern. Sharif bodde och var verksam i Dubai, Förenade Arabemiraten och som idag klassas som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer från Mellanöstern. I am the single work artist är en kronologisk utställning av Hassans Sharifs konstnärskap. Sharif skapade sina verk av billiga vardagsmaterial eller massproducerade föremål från olika platser och marknader. 

"Tofflor och koppartråd", Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

I am the single work artist är den största och mest omfattande utställning av Sharifs arbete. Det är Sharifs första soloutställning i Sverige och Malmö Konsthall visar över 120 verk. Sharifs verk handlar om konsekvenserna av den olja som upptäcktes på 50-talet vilket förvandlar de fattiga emiraten till ett av världens rikaste länder. Redan på 70-talet gör Hassan Sharif satirteckningar om den explosiva urbaniseringsvågen där budskapet var "strunta i historien, vi bygger lägenheter och tjänar pengar!" Vilket var konsekvenserna av en stor social och ekonomisk omvälvning som Sharif växte upp i. 

Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

Sharif verkade som lärare, kritiker och översättare vilket bidrog till att skapa en ny förståelse för konst i arabvärlden. 1979 började Sharif studera i London och upptäcker Fluxus som inspirerade konstvärlden genom att göra både installationer och performance med enkla vardagsprylar och material. Sharif påverkas även av den ironiska engelska humorn. I ett verk från 1984 rycker han av sig sina egna könshår och släpper ner de i en mjölkförpackning. 

"Objects on the ground", Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

Efter studierna i London hyr Sharif en ateljé nära en av Arabemiratens största marknader. Där finner Sharif massa material, prylar som han sammanställer till ett slags installationer som speglar samhällsutvecklingen. Samtidigt som marknader blir en del av Sharifs studier undersöker Sharif sina vardagsrutiner. Sharif medvetenhet om vardagsrutiner speglar sig tydligt i hans skapande, upprepningar såväl i livet som i sitt konstnärskap.

 Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

Många av Sharif verk utforskar stadens och konsumtionssamhällets utveckling. Naturmaterial som jute och kartong är de material som han inspireras av. Efterhand som industrialiseringen befäster sig på flera plaster i världen tar plasten över allt mer. 

"Tofflor och koppartråd", Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

Plasten blir därför ett material som Sharif använder sig av. Tydligt kan vi se det i verket "Tofflor och koppartråd" från 2009. Sharifs verk ifrågasätter konsumtionssamhällets invasion av emiraten. Men Sharif tenderar att även beröra oss svenskar. 

"Press conference", Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

"Press conference", Hassan Sharif, Malmö Konsthall 2020.

I verket Toftbo från 2007 spelar en badrumsmatta från Ikea huvudrollen. Mattan är tillverkad i Indien och är ett bevis på vår västerländska överkonsumtion som är en stark bidragande faktor till de klimatproblem vi idag får handskas med. Sharif banade vägen för en innovativ, experimentell metod som många efterföljande generationer ärvt i Mellanöstern. Idag är Hassan Sharif en erkänd samtida konstnär i både öst och väst. Det är en maffig utställning som är magnifik och helt oemotståndlig!

Utställningen pågår fram till den 10 januari 2021 på Malmö Konsthall!


Kommentarer

Populära inlägg