Eva Rex, Helen Rex och Tamara Waltermark, Utställningshallen Hässleholm

 

Vy från "Humor, absurditeter och mytologi", Kulturhuset Hässleholm, 2020, Foto Mimmie Bon

I utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm pågår just nu utställningen vid namn "Humor, absurditeter och mytologi", gestaltat i skulptur, grafik och måleri. Det är konstnärerna Eva Rex, Helen Rex och Tamara Waltermark som ställer ut sina verk. 

Stämningen för utställningen börjar redan genom att titta in i de stora glaspartier utanför utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm. Jag skymtar ett dovt ljust, en mjuk punktbelysning som faller vackert på konstverken vilka har ockuperat utställningsrummet och förvandlat utställningsrummet till en drömsk scenografi. Utställningshallen ser mörkt ut till en början, dagsljusets frånvaro har skapat en diffus men personlig stämning i utställningsrummet. 


Helen Rex, Den vita fågeln, Utställningshallen, Hässleholm, Foto Mimmie Bon
.

Väl inne i utställningshallen möts jag av ett virvlande flöde som på drömmens vis har något välbekant och ogripbart gåtfullt över sig. 

Verken inbjuder till en värld som kan öppna upp minnen, drömmar, associationer och fantasin. Det är som att hamna i Alice i underlandet, jag dras in i olika subtila stämningslägen som är föränderliga och berättande. I en värld som strider mot all logik precis som Alice i Underlandet.

Tamara Waltermark, Åsk fågeln, Utställningshallen, Hässleholm, Foto Mimmie Bon

Eva, Helen och Tamaras verk smälter samman till en enda utställning om sägner, mytologi och vidskepelse, bildvärlden vrider och vänder sig med en härlig spänning och humor. Konstverken  överraskar i det växelspel mellan de olika formspråk som är öppet berättande där vuxenvärlden, verklighet och fantasin möts. 

Tamara Waltermark, Gemenskap (B), Utställningshallen, Hässleholm, Foto Mimmie Bon

Det som dessa tre konstnärer har gemensamt är det noggrant detaljerade och visuellt stimulerande skildringar av människor, miljöer, platser och saker. Varje verk kräver nästan en mikroskopisk inspektion för att upptäcka de välbyggda verk.


Eva Rex, Stjärnfall, Utställningshallen, Hässleholm, Foto Mimmie Bon

Utställningen "Humor, absurditeter och mytologi" presenterar skulptur, grafik och måleri med en enorm träffsäkerhet, skicklighet och humor. Trilogin som utspelar sig i utställningshallen på Kulturhuset mellan dessa tre konstnärer är som en trilogi bör vara spännande, underhållande och förbannat inspirerande! Utställningen pågår till den 24/11-20.


Helen Rex, (F. 1954) bosatt i Blekinge, utbildad vid Grafikskolan Forum i Malmö och Skola för grafiska tecknare i Lund. Arbetar i huvudsak med grafik men också  i akvarell och teckning.

Eva Rex, (F. 1950) bosatt i Helsingborg, utbildad vid Målarskolan Forum Malmö. Arbetar i huvudsak med grafik.

Tamara Waltermark, (F. 1947) född i Polen och kom till Sverige när hon var 1 år.  Bosatt i Kattarp. Utbildad vid Konsthögskolan Ein Hood, Haifa Israel och Konsthögskolan i Holbaek i Danmark. Skulptör och keramiker.


Kommentarer

Populära inlägg