Floden måste flyta, Ella Tillema, Ystads Konstmuseum

Ella Tillema, "Kärlek och uppror", Ystads Konstmuseum, 2020.


"Floden måste flyta"  heter Ella Tillemas utställning på Ystads Konstmuseum. Startskottet för Ella Tillemas utställning är verket "Kärlek och uppror" som är det mest iögonfallande motivet på Ystads Konstmuseum. Ella berättar att hon vill skildra livet, vardagslivet, som måste inrymma både kärlek och uppror. "Floden måste flyta" är en stark realistisk samhällskritisk uppror som baseras på kärlek till livet ur en samhällsengagerad konstnär.

Ella Tilleman är uppvuxen i ett hem där facklig kamp var vardag. Att gå med i facket var en självklarhet för Ella och det var det första hon gjorde vid hennes första arbete.  Hon slogs snabbt av att vuxna inte brydde sig om sina rättigheter och att det fanns en tröttsam attityd som gjorde att ingen ville ta strid. Det blev en stor besvikelse för Ella Tillema. Med hennes konst vill hon göra förändring. Hon vill ifrågasätta oss så att vi gör motstånd och att vi vågar agera. 

Ella Tillema är från Malmö, har där gått på Konsthögskolan och har arbetat som konstnär i snart sju år.
Att samhällskritiken ligger som en hinna över Tillemas verk är inte alls förvånande. Tillema berättar att hon alltid velat göra uppror, uppror mot systemet och makten. Genom sitt konstnärskap vill Tillema skaka om oss i vår omedvetna slummer. Hon vill visa verkligheten lite verkligare än man ser när man bara tittar.


Ella Tillema, "Titanic", Ystad Konstmuseum, 2020.


I verket "Titanic" uttrycker Tillema den artificiella tillvaron framför datorn som många utövar utan att ha kontakt med naturen och med inställning: det går bra.  Fast vi alla vet hur det slutar i verkligheten.
Samhällskritik mot tillväxtsamhället som tuffar på framåt som en självupptagen koloss. Det är omöjligt att missa hennes budskap i utställningen "Floden måste flyta".

Utställningen består av konstverk, installation, pamfletter som talar sitt tydliga språk och avslöjar Tillemans engagemang i diverse punkband genom åren. (Uppgång och Fall) Där punken finns, finns en rakhet som kräver uppror. Pamfletter med budskap "Hur vi fuckar upp systemet" finns att beskåda.


Stark är också Tillemas videoinstallation "Optimisternas barn",  där dagens vuxna generations nya mantra spelas upp. En generation som är uppfostrade att ta för sig och att vilja ha allt utan att känna skyldighet eller solidaritet. Jag sitter mittemot en skärm som visar Ella Tillema sittandes i samma höjd som mig, hon stirrar mig rakt i ögonen. Ur hörlurarna hörs: "Vi var optimisternas barn, nu är vi förlorarnas föräldrar. 


Ella Tillema, Peak, Ystads konstmuseum, 2020.


"Peak" är en metafor för hur vi konsumerar naturen och vår romantiserade bild av vår egoism att ta för oss utan att känna ansvar. Vi strävar efter det spektakulära och blundar för konsekvenserna..

"Floden måste flyta" är så förbannat bra att Tillema sätter igång aktivisten i mig som äntligen har funnit sitt sällskap. Utställningen pågår fram till den 16 augusti på Ystads Konstmuseum.



Kommentarer

Populära inlägg