En plats under taket där det blåser, Mattias Eliasson

Mattias Eliasson, "En plats under taket där det blåser", Hässleholms Kulturhus 2020.


Just nu pågår Mattias Eliassons installation på Kulturhuset i Hässleholm med namnet,  "En plats under taket där det blåser" .

Spänningen mellan verklighet och surrealism, såväl som humor och allvar ges uttryck i Eliassons installation "En plats under taket där det blåser." 

Utställningsrummens fönster är täckta av svart plast, allt för att minimera ljusinsläppet i utställningsrummet.

Eliassons verk är vad de är, de är sitt material, en idé och en tillblivelseprocess. Hela installation är starkt poetiskt och med en säregen blick för kärlek till det förbisedda och det oönskade.

Det är en uppenbar fascination över material som Eliasson skapat med. Eliasson väljer enkelheten för att föra en dialog om mörka teman. Hans arbeten förvränger och förskjuter temat vare sig det gäller material, ord eller tid. 

I Eliassons installation blandas ödmjukhet, utsatthet, ömhet och brutalitet. Han använder sig av naturen för att förklara och utforska mänskliga tillkortakommanden både från svunnen tid men också nutid som en frågeställning om vart vi nu befinner oss?!  Jag tolkar installationen som ett inlägg i samhällsdebatten och en frågeställning om vårt sätt att konsumera vår natur, betraktelser och konst. Eliasson återanvänder material vars uttryck får en kraftfull kontrast till vardagen.

Mattias Eliasson, "En plats under taket där det blåser."


Det är ljus från ihoplimmade och söndertrasade knäckebröd som samsas med åtta huvuden av bröddeg med stora öron för att lyssna platsen. Deras uppenbarelse och form finns för att väcka existentiella frågor som saknad, tomhet och utanförskap. 

De mest vardagliga föremål som vi har i våra hem och på våra  matbord får en funktion av tyngre karaktär när Eliasson gestaltar vår samtid i "En plats under taket där det blåser". 

Installationen pågår fram till den 24 augusti på Kulturhuset i Hässleholm.


Mattias Eliasson (född 1983)uppväxt i Tyringe, utbildad på konsthögskola i Amsterdam och Stockholm.

Kommentarer

Populära inlägg