Från gryning till skymning, Dunkers

Från gryning till skymning, Dunkers Kulturhus, Helsingborg


Dunkers i Helsingborg pågår just nu utställningen "Från gryning till skymning" som är ett samarbete mellan Dunkers kulturhus och Nationalmuseum i Stockholm. "Från gryning till skymning" åskådliggör den konstnärliga utvecklingen i Norden vid förra sekelskiftet när konstnärer reste utomlands främst till Paris, för att måla. 

Det är ca 90 verk av bland andra Anders Zorn, Elsa Beskow, Eugéne Jansson, Carl Fredrik Hill, Anna Ancher, Karl Nordström, Nils Kreuger med mera som finns representerade på Dunkers Kulturhus.


Dagsljuset intar vardagen, ur Från gryning till skymningen, Dunkers Kulturhus


När de unga nordiska konstnärerna åkte från Norden till Paris under senare delen av 1800-talet lämnade de det så kallade "historiemåleriets mörker" för att ägna sig åt friluftsmåleri. Konstscenen i Stockholm kändes liten och alltför konservativ med sitt vum för historiska motiv. De unga konstnärer  ansåg att konstakademins undervisning var gammalmodig och ett missnöje med konstakademin växte fram. År 1885 krävde 85 unga konstnärer en förändring i det stora uppropet samma år. 

En ny tid skulle nu föddas. Den moderna konsten vann mark och det franska ljuset skulle nu utmana historiemåleriets mörker.

Ur Från gryning till skymning, Dunkers Kulturhus


Det var nu som konstnärer började att släppa in dagsljuset i konsten. Efter ca ett decennium i Frankrike började man i Sverige att tycka att de svenska konsttalangerna slösades bort utomlands på utländska motiv.  

Nu ville man har hem de svenska konstnärer för att måla nordiska motiv. Nu skulle konstnärer använda sitt bildskapande för att på så vis etablera och stärka en nationell självbild och identitet. 

Det som kom att bli en viktig del av den nationella identitet var skymningsbilder, bilder som föreställer landskap i ett särskilt nordiskt skymningsljus det blev nu vår konst. 
Det är nu nationalromantiken föddes ur gryningen.

T. h Gottfrid Kallstenius Efter solnedgången, Nils Kreugers Natten kommer, Gustav Fjaestads Vinterafton vid en älv och Karl Nordströms Kyrkesund ur "Från gryning till skymning."

Utställningen är dynamisk och skildrar en sentimental men kraftfullt konstnärskap av de då unga konstnärer som ville måla modernt, de avspeglade sin samtid. Det är den vi nu får ta del av i "Från gryning till skymning" år 2020 och utan tvekan blir vi berörda på djupet. Vilket konstrikedom vi har i Sverige! 

Själv blev jag fullkomligt förälskad av Karl Nordströms, Nils Kreuger, Gottfrid Kallstenius och Gustav Fjaestads vägg. Gosh!

"Från gryning till skymning" är en omfattande utställning om Nordisk konst kring sekelskiftet 1900.
Utställningen pågår fram till den 1 november 2020 på Dunkers Kulturhus.


Kommentarer

Populära inlägg