Peter Gruvander & Zidi Holster, Hovdala


Peter Gruvander & Zidi Holster
Stora stallets vind - Hovdala
9 april - 3 maj 2020
Utställningstext: Mimmie Bon

Om du vandrat kring Hovdalas vackra område, finner du svalka för tanken i Stora stallets vind för där ställer Hässleholms konstnärerna Peter Gruvander och Zidi Holster ut stora lokala och internationella motiv att beskåda. Medan våren sakta tittar fram har fler besökare tagit sig till Hovdala för att vandra och utöver den magnifika naturen, den kärleksfulla butiken finns utställningen Peter Gruvander och Zidi Holster att ses för konstsugna. Stora öppna panoraman med lokala landskaps bilder och internationella samlingsplatser i arkitektonisk gestaltning är det som Holster och Gruvander valt att visa. 

I utställningen närmar sig konstnärerna  ett gemensamt tema: tillvaratagna lokala och internationella iakttagelser som bearbetas sida vid sida i ateljéerna på Garnisonen i Hässleholm. 




Peter Gruvander som är född i Värmland utbildad bildlärare vid Umeå Universitet. Idag bor han i Hässleholm och arbetar på Hässleholm Tekniska Skola. Peter Gruvander experimenterar med form, material, tid och rum. Relationen mellan för-och bakgrund är genomgående av betydelse i Gruvanders målningar. Gruvanders bildvärld präglas av tydliga linjer, klara färger som gör utsvävningar och blir därför bärande i dialog med tolkningen av verken. Det etablerade förfarandet att sakta leda betraktaren in i bilden sätts hos Gruvander ur spel och istället bjuder Gruvander på en abrupt förskjutning genom de träffsäkra och de täta detaljerade infallsvinklar han lämnar kvar på målarduken. Gruvanders målningar utgår från verkligheten, resor och allt runt omkring, allt fångat i en snabbskiss som sedan bearbetas i akrylfärg och tusch.



Zidi Holster är verksam konstnär och flugbindare. Uppvuxen utanför Bjärnum med utbildning från Umeå konstskola har han numera sin bas i Hässleholm.  Holster utgår från att naturen inte bara är natur, utan att skildringen alltid skapas med ett intresse som är kopplat till en symbolisk gestaltning och en social plats. Den tyske romantikern Novalis menar att världen måste romantiseras. Liksom Novalis ser Holster mer i naturen än bara ett landskap och plats. Holster ser också sin egen tillvaro - eller närvaro då fiske och resor är en stor del av hans motivinhämtning.  

För Holster är det viktig att vi befattar oss med samma motiv men rör oss i olika omgivningar och sammanhang. Förskjutning av lokala landskap förändras från tingen till hur platsen upplevs i Holsters oljemålningar. Romantiseringen i Holsters fall sker först i skissblocket han alltid bär med sig, bearbetningen sker i ateljén på Garnisonen för att i slutändan nå mänskligheten, det är då den ursprungliga meningen kommer till sin rätt. 

Viktigt för utställningen är att Holster skildrar processer i naturen och att Gruvander utgår från de arkitektoniska platsers processer vilka bådas processer är giltiga för hela universum och därmed också för den mänskliga historien.

Kontemplationen inför landskapen utvecklas till frågor kring tillvaron och eskapism, vilka är högaktuella i dessa Covid-19 tider. Självklart har Hovdala följt restriktionerna gällande folksamlingar och därför utgår vernissagen. Utställningen  kommer även att kunna ses onlineHovdalas hemsida fr.o.m den 9/4-3/5.

Kommentarer

Populära inlägg