Nightcrawlers, Haidar Mahdi & Julia Selin, Wanås Konst

Foto: Hot soggy night mire, 2020, Julia Selin ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Nightcrawlers heter utställningen som hade premiär lördagen den 29/2-20 på Wanås konst.
Utställningen är curaterat av Malin Gustavsson i utställningen Nightcrawlers möter vi keramiken Haidar Mahdi och konstnären Julia Selin.

Foto: Sonnenallee 221, 2020, Haidar Mahdi ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Haidar Madhi och Julia Selin är båda utforskande inom sitt medium så är keramik respektive måleri.
I Nightcrawlers får vi beskåda färg, nyanser i en kombination av konsistens och djup. Inspiration från naturen och från subkulturen är det som Selin och Madhi bjuder på.

Foto: Hot soggy night mire, 2020, Julia Selin ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Foto: Hot soggy night mire och Dark rain signs 2020, Julia Selin ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Foto: Dark rain signs, 2020, Julia Selin ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Julia arbetar mycket med färgens konsistens som är närvarande som en tjock, skinlig, geleaktig form som blivit kvar på duken efter att trasor, kroppen, händer får göra sitt. Julia hänvisar till den fysiska känslan att vara på olika platser i naturen, det är det hon försöker att avbilda/gestalta. Julia målar ofta i stor format, dvs dukarna är stora och oljefärgen ligger lager på lager. Dukarnas storlek gör det möjlighet för åskådaren att träda rakt in i Julias motiv.

Julia berättar att hon börjar med att måla på golvet för att sedan vrida, vända och släpa runt på duken. Julia berättar vidare att hon aldrig använder vit-färg utan hon arbetar fram ljuset i mörkret på hennes tavlor. Träsket, myrren och mossan är högst närvarande i de verk som finns på utställningen.

Foto: Dark Throne, 2020, Haidar Mahdi ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Foto: Dark Throne, 2020, Haidar Mahdi ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Foto: Crawlers Logotype, 2020, Haidar Mahdi ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Foto: Crawlers Logotype, 2020, Haidar Mahdi ur Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Haidar Madhi söker efter att skapa spänning och attraktion i de projekt Mahdi antar sig. Lek och skönheten är dragen till sin spets i de keramiska verk Mahdi utformar. Genom att driva med  rokokons glättiga överdådighet där too much is not enough  möter vi tjocka glasyrer som tränger ut genom materialet. Madhis verk är pråliga, lekfullheten är representerad och det ädla materialet som Mahdi släpper kontrollen över för att låta kemin styra, de olika ämnen glasyrerna reagerar med varandra i värmen från ugnen. Det är där formerna får färg och yta.

Madhi fördjupar sig gärna i subkulturens svarta och smutsiga frågor, han bearbetar olika frågeställningar och skapar sedan ett keramiskt språk som vi visuellt kan beskåda. Marie-Antoinette filmen regisserad av Sofia Coppolas är en av Madhis inspiration och som är beskrivande för Mahdis bildvärld vi får lov att beskåda.
Lyx och prålighet, åt mig och åt folket.

Foto: Haidar Mahdi och Julia Selins Nightcrawlers Wanås Konst 29/2-20

Nightcrawlers är en spännande, innovativ utställning som ger en fysisk känsla av naturens och mörkrets omvandling, där mötet mellan Mahdi och Selin skapar magi i utställningsrummet.
Det var Malin Gustavsson som sammanförde Haidar Mahdi och Julia Selin, Gustavsson bjöd in båda två till Wanås konst, ett möte som bara kan beskrivas som en lyckad matchning!
Hatten av för Malin Gustavsson.

Utställningen Nightcrawlers finns på Wanås konst i konsthallen från 29 februari - 3 maj 2020.


Kommentarer

Populära inlägg