Johan Schmitz på Sliperiet Gylsboda


Johan Schmitz, Hepatica Nobilis II.
 

År av naturspaning på Sliperiet Gylsboda
Bakom varje fotografi ligger timmar av tålmodigt arbete och väntan på det perfekta ljuset, komposition eller det som naturen erbjuder. 

Det är naturfotografen, Älmhultbon Johan Schmitz som ställer ut fotografier i Sliperiet Gylsboda. Sin första analoga kompakt kamera köpte Johan Schmitz vid 10-årsålder och då tog fotointresset fart. Att Johan älskar att vistas i naturen går inte att ta miste. 

Resultatet av Johans utevistelser landar i storslagna mäktiga landskapsfotografier eller småskaliga noga fotograferade floramotiv som illustreras i nonfigurativ fotografi. I utställningen är det flora som porträtteras och är flera års spaning av den djupa småländska skogen som visas. Floramotiv mellan 2006 och 2018 hänger på väggen i Sliperiet. 

Johan Schmitz i Sliperiet Gylsboda
Det är i naturen som Johan känner sig hemma, att stå, sitta eller ligga bakom kameran länge för att omsorgsfullt bestämma sig för kompositionen är viktigt. Naturfotografering är som meditation för Johan. 

Fotografierna avslöjar en långvarig träning och ett medvetet seende där färg, form och textur konstateras. Dem abstrakta inslag förhöjer den visuella känslan och gör motiven till konst. Att vara ensam i skogen eller i Fjällandskap är Johans drivkraft att han sedan överväldigas av naturen är märkbart i Johans fotoverk. 

Johan Schmitz floraverk på Sliperiet Gylsboda

Det finns en fin balans mellan vemod och stillhet i Johans floraporträtt som är så vackert som det kan bli. Oavsett hur naturen artar sig, bjuder Johans fotografier på en meditativ stund. 
Utställningen pågår fram till den 5 april.  



Kommentarer

Populära inlägg