Drawn to the line på Teckningsmuseet

Tapet av Petra Börner och Annelie Carlström, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

Den 22 februari öppnade utställningen "Drawn to the line" Teckningsmuseet i Laholm.
Frida Talik som är konstnärlig ledare på Teckningsmuseet invigde utställningen med att berätta att utställningen blev av tack vare att Petra Börner och Annelie Carlström kontaktade Teckningsmuseet och frågade om de båda kunde få ha en utställning tillsammans.

Frida Talik, konstnärlig ledare på Teckningsmuseet öppnade upp Drawn the line.

Petra Börner ( f. 1973) och Annelie Carlström (f. 1979) har samma agentur och har därför träffat på varandra men aldrig arbetat tillsammans. Båda två har arbetat på den kommersiella delen av världen och har tillsammans ett gediget imponerande CV som de bjuder på i "Drawn to the line".

 Petra Börners verk, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

Petra Börner är en prisbelönt konstnär och mönsterdesigner från Sverige som bor och arbetar i London sedan många år. Hon har studerat mode vid Central Saint College of Art and Design.

 Annelie Carlströms verk, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

Annelie Carlström har studerat vid Beckmans Designhögskola och avslutade sin utbildning våren 2007 efter flera års konststudier. Med bas i Stockholm arbetar Annelie som illustratör och konstnär på heltid.

Tillsammans ställer Petra och Annelie ut på Teckningsmuseet i utställningen Drawn to the line. Uställningen präglas av Petras och Annelies dynamiska och detaljerade verk.

 Petra Börner och Annelie Carlström, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

Det är två konstnärer med olika tekniker och formspråk som samsas om Teckningsmuseets väggar.
Petras bildvärld präglas av mode och 1900-talets konst och designstil. Många av Petras verk har enkla formspråk  som grundar sig i vetskap om färgläran och formens grammatik som var basen för
modernismen under början av 1900-talet. Det abstrakta motivet vilar på färgrik bakgrund mot det vita pappret.

Annelies bildvärld är mer gåtfull, humoristisk och genomsyrar en lekfullhet i en mer retromodern stil. Annelie arbetar med gråskalor och gestaltar också ansikten, människor och naturen. Hennes verk består av sköra ansikten, människor i olika proportioner, stora ögon eller små kroppar. Djur som har en mer sagolik utseende där allt är tillåtet och välkomnande.

 Annelie Carlströms illustration på tapeten, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

I Drawn to the line får vi se hur två kvinnliga konstnärer visar upp sina verk, skisser från uppdrag, privata skisser mm. Kanske det mest magnifika är tapeten de tillsammans skapat, både Petra och Annelie har vävt samman varandras bildvärld till en fantastisk tapet som är ett bevis på samarbete. Det är modigt att våga ställa ut tillsammans, att ta plats men också att ge varandra plats.

Vi möter också två moderna konstnärer som visar prov på 2020-talets moderna konststil.
Där illustrationen banar vägen för konsthallarna runt om i världen och som konstform.
Det är inga tvivel att illustrationen också har något att berätta.

För visst känner vi igen Petras verk från Louis Vuitton, illustrationer i mode magasinet Vogue, Ikea mm. Annelis verk känner vi också igen från Monki, & other stories, Minimarket mm.. Det är dessa konstnärer som påverkar ungdomar och framtidens bildspråk.
Då Petras och Annelies verk/produker ingår i ungdomarnas vardag.


 Petra Börner och Annelie Carlström, Drawn the line utställning på Teckningsmuseet i Laholm 22/2-20.

Drawn the line är inte bara en utställning utan också vägen till en varmare klimat inom könen.
För att kunna skapa jämlikhet måste vi inom vårt eget kön visa varandra respekt och samarbeta för att sedan kunna kräva det från andra.

Det är fantastiskt när konsten inbjuder det.

Utställningen pågår fram till den 17 maj 2020 på Teckningsmuseet i Laholm.
För övrigt måste jag inflikna att Teckningsmuseet i Laholm är ett unikum, med otroligt vassa, personliga och känsligt gestaltande utställningar som är magiska.


Kommentarer

Populära inlägg