Joanna Thede, återfunna slingor och spår

Joanna Thedes första skräpskapelse från Glasgow, docktröjan hon fann på gatan.

Återfunna slingor och spår hette Joanna Thedes utställning som var på Utställningshallen i Hässleholm. Det var en personlig och kul utställning som svarar på miljöfrågan på ett kanske mer verkligt sätt. Joanna Thede hycklar inte med miljöfrågan utan hon konkretiserar den och skapar en öppen dialog för besökaren. Allt skräp som lämnas på stränder blir en visuell dialog som är kittlande samtidigt som dialogen förs med en mer allvarlig ton.

Pillerkartor hittade på marken blev haute couture.

Återvunna material som blir en installation, verk som är fulla av kreativitet och saknar gränser är det som Thede bjöd på i utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm. Tomma pillerkartor avslöjar vårt samhälle och kanske kan den legitimera den ångest och depressionen vi alla lever med.

För visst är det så att människan inte är skapad för att vara lycklig, så varför gör vi en så stor affär av det mest naturliga? Nå, tankar som är intressanta att bejaka. Joanna berättar om en tid då hon var frisk och en tid då flera i hennes familj blev sjuka inklusive Joanna själv.
Det är en fin beskrivning av livet samtidigt som den är alldeles för brutal.
Men så ser det ut. Det är en spegling av samhället vi lever i. Piller perioden.

En del av skräpet som Joanna visar på utställninghallen är hämtat från Sydafrika eller hämtat från strandpromenaderna i Helsingborg.

En del av skräpet hämtat från Sydafrika eller Helsingborgstanden blev installation.

Om vi skall diskutera hur miljöovänligt det är att flyga, har vi inte mycket att komma med då Joanna är öppen med att hon besöker sina vänner och bekanta i Sydafrika men lämnar rena stränder efter sig. Hon menar på att vi pratar mycket och gör lite för miljön..inte vågar man säga emot då hon uppenbarligen kan göra en hel utställning med det skräp vi lämnar efter oss..

Skräpflätan är en "platsspecifik" installation som består av avklippt hår som donerats till utställningen av en frisörsalong i Hässleholm.

Joanna Thede och skräpflätan, bild lånad från Norra Skåne.

Tomma kolapapper, bomulls-öronpinnar, fimpar, plastpåsar, colaburkar, glömda leksaker hade flätats ihop till 4 meter långa flätor som fanns att beskåda i utställningshallen, de fungerade som draperier som på håll var svåra att identifiera men dock så vackra.




Joanna Thedes vardags-skisser som hon gjorde under sin jobbiga graviditet som efter graviditeten blev glada minnen istället!
Joanna visar även några blyerts teckningar, som var från sin jobbiga graviditet men också från hennes diffusa år som mamma. Det är så hon valde att göra beskrivningen.

Vi kunde även beskåda ett bildspel om ljusinstallation som Thede var med att skapa i Malmö.



Det jag föll mest för var hennes karta, på en blus hon hade fått av sim mormor, för varje resa familjen gjorde tillsammans fanns det en linje, närmast hjärtat och  tillsammans med Joannas text om verket blev den stark och vacker att beskåda.

Som avslut och väljer jag att visa Thedes vykort som gick att köpa på utställningen återfunna slingor och spår! 



Kommentarer

Populära inlägg