EWK, Ewert Karlsson, Arbetets museum

Ur EWK- personutställning, Arbetets museum

Arbetets museum i Norrköping visas en permanent personutställning om Ewert Karlsson som går under signaturen EWK. Ewert är en av Sveriges största politiska illustratörer och är mest känd för sina politiska illustrationer i Aftonbladet och tidningen Lans.

 EWK visar en mästerlig förmåga att skildra människor på ett för betraktaren tydlig och gripande sätt vilket gjorde honom världsberömd. Han har tilldelats titeln världsmästare i sin genre tre gånger och med det finns han representerad på ett antal museer runt om i landet. EWK har även publicerats i prestigefulla utländska tidningar  såsom Le monde, Der spigel, The observer och New York Times.















I boken Världens store, finner vi teckningar på kända utländska ledare.  Ewert föddes på gården Rävbrinken i Mogata socken, som ligger i Söderköpings Kommun. Han ägnade sig åt jordbruk och tecknade på fritiden tills han 1951 uppfyllde sin dröm och blev professionell tecknare i Stockholm.

I utställningen får man lära känna Ewert som person och som tecknare. Vi kan botanisera oss i publiceringen i New York Times Magazine mm. Ewert tog upp många frågor i sina verk som än idag är högaktuella, han berör miljöfrågor, arbete, relationen stad/land, Mellanöstern och globala orättvisor mm. 

Det är verkligen en mycket fin personutställning där besökaren inbjuds att lära känna Ewert och man kan följa honom från uppväxten i Mogota till han blev en professionell tecknare.
Väl värt ett besök!



















Kommentarer

Populära inlägg