Breathe with Me , Jeppe Hein & ART 2030

En elev som funderar studerar målningen.

Igår arrangerade jag Breathe with Me på min skola, det var så fantastiskt att uppleva hur eleverna tog sig an konstaktionen Breathe with Me. Väggarna målades och kvar blev elevernas utandning och önskningar som vittne till deras engagemang.

Det är idag på den internationella fredsdagen, den 21 september 2019, som konstnären Jeppe Hein tillsammans med ART 2039 inleder en global konstaktion som heter Breathe With Me. Under en veckas tid bjuds människor över hela världen att delta genom att måla sina egna, individuella, andetag.

Vi på Västerskolans Bild/Konst var först ut igår med att delta och arrangera Breathe with Me.

Breathe With Me är ett interaktivt offentligt konstprojekt som vill bidra till en medvetenhet om luften vi andas som en del av vår omvärld och klimat.

I Breathe with Me blir varje andetag till en blå linje på en målning. Samtidigt som deltagarna andas ut målar de långa, vertikala, penseldrag och skapar tillsammans stora målningar. Allas linjer är unika och samtidigt de blir en del av en universiell helhet.

Bakgrunden till Breathe with Me var att Jeppe Hein hade gått in i väggen, han var överstressad vilket påverkade hans andning. Han hade svårt att andas långsamt och experimenterade därför med vattenfärg och en pensel. Efter läkarbesöket ordinerades han att andas långsamt.

Det var då han bestämde sig för att ta kontrollen över sin andning genom att måla ett streck på ett papper då han andades ut, på så vis fick han kontroll och återtog andningsrytmen igen.
Jeppe Hein berättar vidare att han började med Yoga och fördjupade sig mera på andningen.

Det första vi gör när vi kommer till livet är att andas och det sista vi gör när vi lämna denna planet är att sluta andas, denna tanke och experiment blev Breathe with Me.

Eleverna fick öva på att andas in och andas ut, när de kände sig färdiga, tog de tag i en vattenkopp som innehöll vatten och färg, ultramarin. Det finns instruktionen till hur färgen skall blandas och hur väggmålningen går till. Nå, åter till vattenkoppen, eleverna andas in, tog tag i penseln och vid utandning målade de sina streck. Sedan gjorde de en minivariant av vimpel, på ena sida skrev de en önskning och på andra sida målade de sin utandning. Det var ett uppskattat projekt som engagerade hela skolan. På måndag fortsätter konstaktionen!

Och idag startar Breathe with Me på Wanås Konst, så kom och måla din utandning tillsammans med oss!


#breathewithme

Målet med Breathe With Me är ett så stort och brett deltagande som möjligt världen över.
På FN:s högkvarter i New York bjuds deltagarna i Youth Climate Summit och Climate Action Summit in att måla andetag på stora dukar i lobbyn och i Central Park kommer allmänheten att fylla 200 meter målarduk med sina andetag.

Skolans mål med Breathe with Me är att genom undervisning ge eleverna erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst och arkitektur och miljöer. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet.(Lgr11)

Elevers utandningar..

Önskningar som hängdes upp utanför ateljén.

Fler önskningar och utandningar ..


Utanför ateljén hänger spår av utandningar och önskningar!

Kommentarer

Populära inlägg