Hans Hammarskiöld & Dag Hammarskjöld

Hans Hammarskiöld, spanska ridskolan.


I Bästekille på Österlen finner man Fabriken, där visas just nu två fotografer, Hans Hammarskiöld och Dag Hammarskjöld. Det är en alldeles för bra utställning som berör två fotografers personliga och fotografiska konstform. Curator är Johan Peterson.  

De flesta fotografier är aldrig visade förut så det är världshändelse. Hans Hammarskiöld var en av de stora namnen i svensk fotografi, han var internationellt erkänd, och var bland annat medlem i gruppen Tio Fotografer, som bildades 1958. 

Hans hade en bred repertoar, allt från mode-fotografi för engelska Vouge, officiella porträtt av kungligheter, till fantastiska, personliga barnporträtt och var verksam under 1950-talet över hela världen. Medlemskapet i "Tio Fotografer" gjorde det möjligt för Hans att utveckla den samtida fotografin under 50- och 60-talet. 

Många utav Hans fotografier är kultförklarade ögonblicksbilder och spanska ridskolan är en av de som jag bara sugs in i. Det är kulturhistoria, natur som skildras med stor respekt och med glimten i ögat. Hammarskiöld finns representerad på bl.a Nationalmuseum och Statens porträttsamling.


Hustak, Hans Hammarskiöld


Agitatorn, Hans Hammarskiöld.

Dag Hammarskjöld, är mer känd som ordförande i FN 1953-1961. Att Dag undersökte sin omgivning och gestaltade ett drama i naturen, ljuset och människor är något vi nu får uppleva. I utställningen "Två fotografer" får vi se motiv från Dags uppdrag som FN generalsekreterare och från fritiden på bland annat Österlen. Hammarskjöld var släkting till Hans Hammarskiöld och tillsammans skapar de ett tidsdokument i fotografins historia. Utställningen pågår fram till den 29/9-19!


Dag Hammarskjölds ägodelar och arbetsverktyg.





Man i båt, Haväng, Dag Hammarskjöld.

Dag Hammarskjöld, Haväng.


Fabriken, Bästekille.
Fabriken, Bästekille.

Fabriken, Bästekille.


Kommentarer

Populära inlägg