365 porträtt av Jari, Catti Brandelius


Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Jari och Catti.

Catti Brandelius håller utställning på Kristianstad Konsthall i en utställning med namnet 365 porträtt av Jari. Utställningen pågår fram till den 2/6-19. Catti Brandelius är konstnär, performanceartist och sångerska, vilket vi bevittnar i hennes utställning 365 porträtt av Jari.
Catti speglar skillnaden mellan våra drömmar och den verklighet vi lever i genom sitt konstnärskap.

I utställningen 365 portträtt av Jari gestaltar Catti  bland annat sina olika alter egon och diskuterar feminism, konst och politik. En del av utställningen är inspirerat av Picassos relation med Jacqueline Roque som var Picassos sista fru. Picasso gjorde en period ett porträtt av Jacqueline Roque om dagen. De var gifta i 11 år och han lyckades göra 400 porträtt av henne.

Picasso älskade kvinnor och varje kvinna som kom in i hans liv påverkade hans konst. Jacqueline levde med Picasso de sista 20 åren av hans liv, tills hans död 1973. Precis som Picassos kvinnor hoppades Picasso att han skulle göra de till kända konstnärer.

Jari då, vem är han i Cattis utställning? Jo, det är Cattis närmaste och även han hoppas att Cattis konstnärlighet skall smitta av sig på honom.

Catti beskriver Jari såsom Picasso beskrev Jacqueline: -"Precis som Picasso behövde en musa, en partner, någon som älskade honom och tog hand om honom och lagade mat, diskade och dansade med honom, så behöver jag också Jari."

Picasso beskrivs som mentor för Jacqueline, medans Jacqueline beskrivs ha varit Picassos vårdare, mor och älskarinna.  På utställningen 365 porträtt av Jari lär vi känna Jari, vi tar dels av hans drömmar, hans diagnos ADHD och bipolär sjukdom. Vi tar del av hans liv men också det liv Jari levt och lever. Detta är en utställning som är en kärlekshistoria och som är så förbannat sann och värdig.

Utöver denna historia lotsas jag genom Cattis alter ego som Elitakrobaten, Miss Universum mm.
Besökaren får ta del av Cattis sång, av Jaris sångtexter och deras musik. Det är en omfattande utställning som är högst personlig och känns så äkta. Galet sköna teckningar, målningar, installation, musik och video som förklarar konstnärernas kreativa process mm. Utställningen skapar diskussion om klass, identitet, vem får bli konstnär och vem ska konsten handla om. Det handlar även om privilegiet om bli avbildad.

365 porträtt av Jari är en utställning som du inte vill missa. En utställning full av kärlek, hopp, kreativitet och ställningstagande.

Catti Brandelius omfamnar många aspekter av livet, konsten och människan, frågar du mig svarar jag att hon gör det förbannat bra!

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Jari.

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Jari och Catti, Jaris sjukdom.

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Elitakrobaten. 
När Catti bestämde sig för att bli Elitakrobat på 3 månader.

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, 
diskussion, kvinnas vardag, drömmar ur vems perspektiv?

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Jaris yogande?

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, hörna av lyssna på Catti och Jaris musik de komponerat tillsammans eller var och en för sig. Jaris sångtexter behandlar bipolärs konsekvenser mm

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, videofrekvens ur Miss Universum.

Verk Catti Brandelius från utställningen 365 porträtt, Kristianstad Konsthall, Catti, Elitakrobaten.


Kommentarer

Populära inlägg