Anna Ling, Efterdyning, Lunds konsthall
Efterdyning utställning av Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Lunds Konsthall visar Anna Ling i utställningen Efterdyning.
Melankolisk och måleriskt underbart för Anna Lings Efterdyning på Lunds Konsthall.
Egentligen har jag haft lite svårt för Lunds Konsthalls utställningar, mest för att de utställningar jag besökt har känts så strama i såväl presentation som i utställningstext. Ibland har utställningstexterna varit svåra att fånga i känsla, därav har jag inte varit så benägen att fördjupa mig i utställningarna som erbjuds. Blir mest spänd, förvirrad och känns mest som om jag som konstintresserad stör ..
Dock besöker jag Lunds Konsthall ändå och denna gång blev jag besatt av Anna Ling.
Har inte haft inblick i Anna Lings konstnärskap tidigare men jag blev fantastisk överraskad, imponerad och besatt av det jag såg. Ännu bättre blev det när jag fördjupade i Lings konstnärliga process. Köpte boken Anna Ling "spåren emellan" från Kalejdoskops förlag.
Anna Ling kommer från Göteborg men bor numera i Malmö, har gått på Konsthögskolan i Malmö.
Utställningshallen är fylld av Lings imponerande verk.
Startskott för Lings process sker genom det Ling hört på radion, sett i tidningen eller något som fastnat när Ling varit på någon guidad tur och fått inblick i något som berört henne.
Det kan även vara ett ord som kan trigga igång Ling såsom när Ling var på en guidad tur i Limhamns kalkbrott och fick berättat att man hittat krokodilfossil i kalkbrottet. Efter den guidade turen kontaktade Ling geografiska institutionen i Lund för att titta på alla fossil som hittats i Limhamns kalkbrott.
Vilket visat sig vara hajtand- och krokodilfossil. Ling förstod då att hon stått i botten av ett tropiskt hav i Limhamns kalkbrott.
Det blev startskott för processen som kom att resultera i verken Reefs och Fossil och Polystyren.
Ling fotograferar mycket och fotografierna blir som förlagor till skulpturer och teckningar som vi får tar del av i utställningen Efterdyning.
Ordet efterdyning betyder efterverkningar och är så passande för hela presentationen av Lings konstprocess.
Det är tankeprocessen som är så imponerande hur Ling tar sig från idé, material, uttryck och presentation som är genialiskt.
Sediment, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Sediment, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Lunds Konsthall |
I verken Sediment som är en stor serie teckningar där Ling jobbat med tuschpenna med väldigt fin spets i kulörerna svart men också sepia går det inte att inte imponeras av resultaten.
Vissa av teckningarna tar flera månader att göra. Ling skriver ut fotografierna tagna på sediment väggar i Limhamns kalkbrott som är sammanpressad tid, flera miljoner år. Väggarna är randiga och det är tid sammanpressad tid som Ling bevittnar i sediment väggarna i Limhamns Kalkbrott. Det är viktigt för Ling att det skall få ta tid att göra teckningen. Det är processen som blir framkallningsprocess. Teckningen träder fram på pappret väldigt, väldigt långsamt som en slags analog framkallningsprocess som inte går att påskynda menar Ling.
Under tonårstiden gick Ling på konstskola, tyckte mycket om att måla ute i naturen med dukar och massa av färger. Alla år på konstskolan var ett sätt att söka vad hon ville ägna sig åt rent tematiskt.
Först när hon slutat konsthögskolan i Malmö valde hon att börja jobba med havet som tema.
När Ling satte i gång med verken som presenteras i Lunds Konsthall visste hon redan hur teckningarna skulle se ut. Ling hade redan en tydlig bild av att bilderna skulle bli mörka, jättemörka, och ha en lite melankolisk stämning.
Zostera Marina, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Zostera marina, Verken utgår från fotografier tagna på Tjörn av havsytan, vilka tog väldigt långt tid att producera och framställa. Varje teckning har tagit 3 månader att jobba med på heltid. Under pågående process upplevde Ling att hon inte riktigt nådde fram, upplevde att mörkret hon strävade efter inte framkom.
Av en ren händelse spillde hon en kopp thé på en av teckningarna när den nästan var färdig.
En teckning hon hade jobbat på väldigt länge och som hon spontant tänkte att den behövde slängas, att teckningen var förstörd. Ling placerade den på golvet i väntan på att teckningen skulle torka.
När teckningen hade torkat upptäckte Ling att olyckan med theét hade skapat det mörkret hon ville uppnå.
Zostera Marina, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Teckningen fick en patina och ett liv som hon kunde använda sig av. Pappret fick också en vågighet, pappret som tidigare varit grafiskt svartvitt och stum fick nu en gulnad ton som Ling tidigare försökt uppnå.
Spåren emellan, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Lunds Konsthall |
Spåren emellan är en serie på 8 fotografier som visar på allt ifrån havsbotten, havsytan och himlen som speglar sig i havsytan. Ling har i detta projekt försökt fånga spåren emellan det som är osynligt och luften. Bilderna har Ling tagit med sin mobilkamera som hon beskriver en enkel mobilkamera och har sedan skrivit ut bilderna på sin bläckstråleskrivare, på ett lågkvalitativt papper. Det lågkvalitativa pappret har skapat en uppbruten, randig och brusig känsla i bilden. Ling har sedan tagit hjälp av en konstnär och fotograf som i sin tur fotograferat av hennes utskrifter med en professionell kamera. Fotografierna har sedan skrivits ut på ett matt papper. Vilket skapat en målerisk känsla och stämning i fotografierna.
Till utställningen i Lund har Ling gjort ett liknande verk, rent tekniskt men med ett annat tema.
Förra sommaren när Ling var ute och promenerade, sent på kvällen, tidig natt upptäckte hon att det blivit manetinvasion på västkusten. Strömmar hade fört in miljontals brännmaneter i havet.
När Ling tittade ner i havet fick hon en svindlande känsla som att titta upp i en stjärnhimmel när maneterna lyste i havet. Dessa bilder är också tagna med mobilkameran och processen är liknande som i verk spåren emellan.
Abyssal, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Abyssal, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Abyssal som betyder bottenlöst är 10st verk bestående av avgrund. Ling tänker på djuphavet som något mystiskt som vi inte känner till, precis som rymden. Ling menar på att fler personer varit i rymden medans färre personer har varit nere på djupen.
Abyssal är något läskigt, människor drar sig för att åka ner på 11.000 meters djup. Det är fascinerande och det är det verken abyssal handlar om.
Många ser Ling som tecknare men skulpturen har alltid funnits i Lings konstnärskap.
Reefs, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Reefs, Anna Ling, Lunds konsthall, juli 2023. Foto Mimmie Bon |
Till utställningen i Lund har Ling gjort några skulpturala verk (Reefs) efter att hon läst en artikel om korallen och havstemperatur höjningar. Det är känsligt för korallreven med ökning av havstemperaturen, temperaturförändringar gör att korallen dör och kvar på havsbotten står det skelett, kalkskelett vilka ibland kallas för spökkorall.
Ordet spökkorall blev som en trigger precis som Limhamnskrokodilen var för kalkbrottsprojektet.
Därav stod det klar för Ling att hon ville skapa som ett rev i konsthallen. I konsthallen står det en serie med skulpturer i gips som skall vara nån slags arkitektur nästan. Känslan Ling vill uppnå är att man som besökare går omkring på havsbotten och där finns spökkorallerna. Vissa sträcker sig, vissa böjer sig, alla är olika och har olika karaktärer. De skulpturala verken är gjorda först i hönsnät och sedan väv. Ling beskriver det som en spontant process då hon arbetat på en kavalett som snurrar och sedan hällt på gips som står på stålplattor på golvet. Visuellt är det lager på lager tekniken man ser på de skulpturala verken. Som besökare kan man gå omkring skulpturerna.
Det är en imponerande utställning av Anna Ling som man bara vill se mer av.
Det är när det melankoliska blir måleriskt på ett alldeles underbart sätt som jag tar mig an utställningen.
Utställningen pågår fram till den 27 augusti 2023 på Lunds Konsthall.
Kommentarer
Skicka en kommentar