Konstrundan Mittskåne, HOVDALA SLOTT

 

Konstgillets Mittskånes samlingsutställning på Hovdala Slott, konstrundan 2021.

KRUKMAKAREN DAVID SÄTTER KONSTRUNDAN PÅ KARTAN


KONST. Stora Stallets vind, Hovdala. Det är en bred samlingsutställning med 46 konstnärer och konsthantverkare ur Konstgillet Mittskåne som ställer ut sina verk på Stora Stallets vind på Hovdala Slott. 
Konstrundan Mittskåne som normalt brukar äga rum under påskhelgen har nu flyttat in på Hovdala slott under hela september månad för att till nästa år åter öppna till påsken. 

Just när sommarvärmen sjunger på sista versen, får vi, genom Konstgillet Mittskåne, ett unikt tillfälle, att vid vår färd genom Mittskåne uppleva nya spännande konstuttryck, bördiga ur den skånska konstens sköte. Samlingsutställningens grundidé är att finna konstverk av en konstnär eller konsthantverkare som du med hjälp av en karta lätt kan finna vägen till för att göra ett ateljébesök. 

På Stora Stallets Vind möter vi bildkonstnärer, skulptörer, keramiker och konsthantverkare som bekräftar att Skåne är ett stort konstlän. Konstgillet Mittskåne visar på ett aktivt konstklimat med många uppmärksammade konstnärer som är viktiga för samhället. Dagens konstnärskap präglas av nya influenser, av kreativitet och mångfald. Vi ser en återkomst för figurativt måleri vid sidan av det abstrakta måleriet. Det är en stor bredd i uttrycksformer som Konstgillet Mittskåne presenterar, vilket visar på att marknaden för samtidskonst växer. 

Mats Lindh konstverk ur samlingsutställningen, en av Hässleholms mest uppmärksammade konstnär.


Landskap, havs och miljömotiv är det som dominerar utställningsrummet och det är färgpaletterna som utmärker sig.  Det är mångskiftande färgpaletter som uttrycker lekfullhet, allvar, spontanitet, beslutsamhet som är tänkvärda och överraskande. Keramik har verkligen blivit konst i årets konstrunda och kanske är det ett uttryck som växt ur pandemins instängdhet, viljan att arbeta med händer och med jordmaterial som vi nu ser resultatet av.





Te-kanna och te-mugg som bär spår av elden ur Davids Louveaus ateljé 2021.



Det är just keramik som kallade på min uppmärksamhet i Stora Stallets vind vilket ledde mig till Bjärnum för att besöka David Louveaus ateljé. Jag hälsade på krukmakaren David Louveau i Hemmeströ utanför Bjärnum där han är bosatt. Vid Dalsjön driver han Ceramic & Art of Tea sedan 5 år tillbaka då han flyttade hit från Frankrike. 
I Frankrike är David känd under namnet Krukmakaren David vilket jag snabbt förstod varför då jag kom in i hans alteljé. 






Ateljén ligger en stenkast från Dalsjön, det är en liten stuga som är handbyggd med träinredning och har utsikt mot sjön. Det är här David har sin ateljé och runt knuten har han sina vedugnar. David kombinerar konst, livsfilosofi och hantverk i en tidlöst vacker fusion. Fokus ligger på unika bruksföremål som bär på referenser från Östasiens medeltida keramiska arv. Bruksföremål i form av temuggar, tekannor, bonsaivaser mm. Det är för det mesta verktyg som används för tedrickande och som nu tillverkas enligt medeltida tillverkningstekniker. Det är en känslomässig hängivenhet och ett uttrycksmässig tydlighet som präglar Davids förhållande till material, teknik, filosofi och arbete.

Ateljén ligger en stenkast från Dalsjön, det är en liten stuga som är handbyggd med träinredning.


 






För 30 år sedan var David lärling åt en japansk te-keramiker och har sedan dess specialiserat sig på koreansk medeltida te-keramik. Till varje tekanna/kopp finns en historisk och personlig historia, dels vid tillverkning vid drejskivan eller vid packning i ugnen han själv byggt. Keramikföremålen bär spår av elden, vi kan visuellt se hur vedaskan har träffat och smält på ytan vilket gör att alla föremål är högst unika. Davids keramikföremål bränns omsorgsfullt med hög hantverksmässighet i den specialbyggda vedeldade ugnen som bygger på tusenårig tradition. 


Davids senaste ugn som snart skall invigas.



Varje bruksföremål dess unika uttryck och själ, här bonsaikrukor.


När man tittar närmare på Davids te-keramik ser man märken, skråmor, ojämnheter som uppstått vid drejningen, vilket ger varje bruksföremål dess unika uttryck och själ. Det är inget som forcerats fram utan det kommer naturligt och är en stor och viktig detalj för dess identitet. Elfstrands krukmakeri i Sjöbo var det sista traditionella lergodsmakeriet i Sverige som avvecklades under 1980-talet. Där arbetade krukmakarna utan elektriska ugnar och drejskivor vilket ger en koppling direkt ner i medeltidens keramik, det är så David arbetar.  


Varje beslut David tar i processen vid tillverkning stannar i keramiken
och skänker te-keramiken en karaktär.



Det finns två aspekter som kommer med hanteringen av bruksgodset, det är leran och dess liv. Dessa hanterar David med hängiven precision, varje beslut han tar i processen vid tillverkning stannar i keramiken och skänker te-keramiken en karaktär. Att stå i Ceramic & Art of tea och se hur David drejar en tekopp samtidigt som han berättar sin egen resa genom te-keramiken och te-värld är enastående, inspirerande och så rätt i tid. Att sedan bli serverad ekologiskt fint te från Asien i temuggar med anor direkt från medeltiden förhöjer definitivt  smaken och upplevelsen.

David vid den manuella drejningsskiva vid sin ateljé.


Det ser så fridfullt när David drejar med utsikt över Dalsjön.




David bjuder på ekologiskt fint te från Asien i sina muggar och tekanna.


Krukmakaren David kommer med sin kunskap, sitt sätt att leva och arbeta att skapa en samlingsplats för våra lokala och nationella keramiker.  En samlingsplats där utveckling och nya möjligheter inom bruksgods kommer att gro. 

På ovanvåning till Davids ateljé finns ett rum, te-rummet för tebjudningar som han anordnar tillsammans med sin sambo Anna. Under te-bjudningen berättar David om te-keramiken och te-historia.



David Louveau ingår i Konstgillet Mittskåne som nu har sin konstrunda med samlingsutställning på Hovdala Slott. Samlingsutställningen pågår fram till den 30/9- 21. David har sin ateljé öppen under pågående konstrunda. 

Kommentarer

Populära inlägg