Ingrid Ohrberg, Utställningshallen, Hässleholm
Ingrid Ohrbergs utställning Alla fåglar kan inte flyga, Kulturhuset i Hässleholm 11/9-21 |
KONST SOM BERÖR
KONST. Kulturhuset i Hässleholm. Det har varit vernissage för utställningen Alla fåglar kan inte flyga med Sösdalakonstnären Ingrid Ohrberg. Ingrid Ohrbergs målningar föreställer fåglar som flyr, men den som tittar närmare ser ohyggligt, surrealistiskt och mäktigt måleri om flyktingfrågan ur ett fågelperspektiv. Jag har just sett en oförglömlig utställning.
Ingrid Ohrberg använder sin bildvärld för att diskutera flyktingfrågan. |
Ingrid Ohrberg växte upp på landet vilket gjorde det möjligt för henne att ta buasågen på ryggen, gå ner till bäcken och såga ner en lagom liten al för att tälja i. Det är så Ingrid beskriver en del av hennes uppväxt i Hörja. Redan som barn lärde hon sig att vara en del av skogen och naturen, att då använda material som fanns i hennes närmiljö och det naturen hade att erbjuda föll sig naturligt. När hon 60 år senare ställer ut på Kulturhuset i Hässleholm med utställningen Alla fåglar kan inte flyga är det till en välbesökt vernissage hon gör det till. Och nästan bara sex år tidigare belönades hon med Hässleholms Kulturpris 2016, vilket var en utmärkelser för sin konstnärliga gärning.
Inte alls konstigt kanske. Ohrberg har under hela sitt liv arbetat som konstnär. För det viktigaste med konst är ju kanske innehållet , dvs vad konstnären har att säga. Och på den fronten är Ohrberg trovärdig.
Det som gör Ohrbergs vittnesmål extra tankfullt är hennes unika förmåga att skildra flyktingfrågan ur ett fågelperspektiv. Vid ett snabbt ögonkast liknar många av hennes naivistiska målningar faktiskt nästan som sagoteckningar. Fåglar i olika miljöer, väntandes på rätt ögonblick att kanske fly eller landa.
Men i själva verket är Ohrbergs bildspråk allt annat än naivt. Hon använder bland annat en rad starka symboler: taggtrådar, tomma, ängsliga miljöer och skildrar fångenskap på ett sätt som snabbt förvandlar bilderna till hoppfulla äventyr där ljuset övervinner dramatiken i själva händelsen. Ändå är det stilla och undrande bilder. Utställningen är genomarbetad och det märks tydligt att Ohrberg jobbar utifrån ett tema och tanke.
Färgskalan som Ohrbergs använder i sitt måleri, speglar hennes varma, personliga, medmänskliga, engagerade och solidariska personlighet. Det finns ett vi i texterna/dikterna som citeras i utställningen och ett lika starkt vi i bilderna hon skapar. Ett onekligen kärleksfullt jag, men jag blir stundtals ensam då jag tvingas konfrontera den ekande trauman av flyktingfrågan och hur vi har bemött våra medmänniskor som är på flykt.
Ohrbergs Alla fåglar kan inte flyga finns för att påminna oss om dagens flyktingfrågor och med det människors rättigheter till ett bättre liv. Vi kan konstatera att hon verkligen har lyckas. För ingen som sett den här mäktiga utställning med hennes målningar kommer någonsin att kunna säga att man inte förstår problematiken bakom vårt sätt att se på människor/ djur som tvingas korsar gränser på grund av klimatfrågor, fattigdom, folkmord eller diktatur.
Ohrberg åberopar ett de resandes och det eviga hoppet som ett paradis, förlorat i krig eller fångenskap som katastrof men också ett paradis ständigt tillgängligt för den som kan se ljuset. Utställningen Alla fåglar kan inte flyga, pågår till den 11 november på Kulturhuset i Hässleholm.
Kommentarer
Skicka en kommentar