Josefin Lindskog, Teckningsmuseet
Josefin Lindskog ur utställning Ser du mig nu, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
Förra lördag var det äntligen dags för Teckningsmuseet i Laholm att öppna upp dörrarna för Josefin Lindskogs storslagna textila skulpturala objekt i utställningen med namnet - Ser du mig nu.
Josefin Lindskog (f. 1980) är uppvuxen och verksam i Stockholm, utbildad i scenografi och kostymdesign på Dramatiska institutet 2007-2010. Lindskog jobbar självbiografiskt och plockar delar ur sitt liv som handlar om att vara kvinna eller mamma i vårt samhälle idag i sitt konstnärskap.
Blyertsteckningarna belyser hur vi formas (kroppsideal) av samhället, men också motståndets nödvändighet och möjligheter. Materialet tyg är i fokus och samspelar med sin skrynklighet som hud med otaliga veck. Ljuset i teckningarna gestaltas med en blankhet och muskulaturen framträder på ett skickligt sätt. Kompositionen sammanvävs med en stark närvaro av känsla för form och ljus. Bildvärlden som Lindskog skapar är superrealistiskt som nästan är för ärligt och brutalt för en medelålders konstnörd att ta in.
Josefin Lindskog ur utställning Ser du mig nu, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
En blyertsteckning föreställande Josefin Lindskog sittande i en mer än 2 meter lång blyertsteckning, visar hur tygets veckighet går igen i hudens blankhet och bildar två material. Briljant.
På Teckningsmuseet ser vi flera blyertsteckningar i stora format, skulptur och textila verk som har sin historia att berätta. Här nedanför ser vi en hyllning till alla mammor i konstverket Oh, Mother.
Oh Mother, Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
I verket Oh Mother, som består av 5 staplar pelare med ca 400 vita tröjor är en hyllning till mammorna och sisyfosarbetet att tvätta, tvätta, tvätta och tvätta. Ett mödosamt arbete som aldrig tar slut... Oh Mother är ett samarbete med Stockholms stadsmission som valt att donera tröjorna till Lindskog att göra konst av.
My T-shirt, Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
My T-shirt som består av en serie på 4 konstverk visas uppspikade t-shirtar som från början var Lindskogs men inkluderar hennes pojkväns t-shirt också.
Att spika upp tröjor och t-shirt började med en aggressionshandling då Lindskog var arg på sin pojkvän. Pojkvännens tröja låg kvar i Lindskogs ateljé, varpå hon tog den och började att tricksa med den och fann det befriande. Så småningom tog hon sina egna tröjor och arbetade med de också.
Tröjorna spikas upp på en tavla, målas sedan över med lackfärg och ibland doppas klädesplaggen i målarfärgen för att torkas.
Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
Josefin Lindskog, Teckningsmuseet 26/3-21. Foto: Mimmie Bon |
Vy ur Josefin Lindskogs utställning, Ser du mig nu, Teckningsmuseet 26/3-21 |
Lindskogs konstnärskap präglas av drapering om det så är täcken, hud, kläder eller blyerts. Lindskog arbetar efter sina egna konturer som hon utforskar och återskapar. Josefin Lindskog måste finnas i vår konsthistoria för att utmana och göra oss medvetna om samhällets syn på vår kroppsideal som formas oss idag. En mycket fin utställning i fantastisk miljö, dessvärre saknar jag textetiketter till verken som hjälper oss att förstå utställningstiteln, Ser du mig nu. Jag skriker tillbaka till dig Josefin Lindskog: I dig ser jag mig!
Utställningen Ser du mig nu, pågår fram till den 30 maj 2021 på Teckningsmuseet i Laholm.
Ingången till Teckningsmuseet, anpassning till Covid -19:s restriktioner för att hålla avstånd och skapa trygghet i lokalen! |
Teckningsmuseet följer rekommendationerna och har infört ett maxgräns på 15 personer samtidigt i lokalen för att hålla avstånd och skapa trygghet. Utanför Teckningsmuseet finns 15 klämmor på en tavla som besökaren fäster synligt på sina kläder, när de 15 klämmorna är borta vet du att du får vänta utanför. Din utsikt är utöver Lagan där laxarna hoppar ivrigt. Något som man bara inte kan missa. Gratis entré.
Kommentarer
Skicka en kommentar