Humoristisk bildvärld, Ulla Bejrum, Utställningshallen, Hässleholm

Utställningshallen i Hässleholm, Ulla Bejrum invigning 22/2-20

Idag var det invigning för Ulla Bejrums första utställning på Kulturhuset i Hässleholm. Arrangör för utställningen är Hässleholms Konstförening. Ulla Bejrum är född i Nybro och utbildad landskapsarkitekt. Bor i Stockholm sedan 1980 och har sitt sommarateljé i Rånäs vid Roslagen.

Det var 2003 som Ulla Bejrum började måla i olja och det var då Bejrum började sin resa som konstnär.

Ulla beskriver själv att om hon skall måla något nytt så väljer hon gärna något nutida och det gör hon med hjälp av barnskisser. Bejrum berättar att hon har svårt med fantasin och lånar därför barnskisser som inspiration till hennes verk. Ulla berättar att hon tittar mycket på barnskisser och finner ett ärligt och rak sätt att kommunicera som hon har tagit fasta vid. Slumpen får gärna hjälpa till när Ulla målar sina konstverk, färgen är motivet och formen är underordnad berättar Ulla.

Bejrums detaljerade verk präglas av en stark känsla för färg och material. Bejrum berättar att hon ibland blandar oljefärgen med ett kvätt kaffe för att få fram en korning känsla på färgmaterialet.


Foto: T.v  Victor (målad med kaffe) t.h Felix, Ulla berättar att motiven inte har någon näsa vilket är svårt för barn och vuxna att få rätt på! 

Foto: Dessa verk var de sista verken som Ulla målade inför utställningen, hon inspirerades av en lärare som berättade att hennes elever fick göra porträtter i årskurs 1 och 3 för att se bild utvecklingen. Ulla besökte skolan och fotograferade bilderna som hon sedan översatte.

Foto: Verk ur Ulla Bejrums utställning på kulturhuset i Hässleholm.

Foto: Huvudfoting med raket och olja på pannå, Ulla Bejrum.

Jag bevittnar en stor berättarglädje. Bejrums uttryck är rytmiskt och lekfullt och när jag ber henne berätta hur hon skulle beskriva sin konst refererar Bejrum till naivism. Naivism är en konstriktning inom den moderna konsten som knyter till barnens och folkkonstens naiva konstskapande. Konstnären vill ofta återfå förmågan att betrakta världen genom barnets eller den oskolades ögon. Vilket Ulla lyckas förträffligt då varje verk är föreställande och berättande.

Jag blir nyfiken på hur Ullas konst hamnade på Kulturhuset i Hässleholm, vilket jag till svar får att det var genom en resa där hon träffade en medlem i Hässleholms Konstförening som bjöd in henne till Kulturhuset.

I utställningen får vi ta del av Bejrums process, där återanvända målardukar är grunden till det som slumpen tillför. Bildvärlden i Bejrums verk är dynamisk, humoristisk, lekfull i proportioner och komposition. Både titlar och berättelser till verken är otroligt underhållande och hämtat ur barnens perspektiv och beskrivning då Ulla lånat barnens verk.


Ulla berättar att landskapsmålning är något hon gärna vill bemästra men känner att hon inte lyckats än. I ett av Bejrums verk ser man att hon målat över lite av landskapsmotivet, hon vänder tavlan från liggande format till stående och landskapsmotivet blev en bakgrund till motivet som heter, gratis på födelsedagen.

Jag kan inte låta bli att tänka på Bejrums naivistiska konstnärskollega från Rängs Sand, Alma Öhrström (1897-1987) som återgav sina barndomsminnen från Rängs Sand i Vellinge vid 1900-talets början. Öhrströms verk "Tavla" som numera finns på Nordiska Museet köptes för 7000:- 1977 i Stockholm på Galleri Hellman. Då var det ombytta roller, Alma Öhrströms utställning hette "Min barndom i Skåne" och ställdes ut i Stockholm. Idag är det Bejrums verk om visas på kulturhuset i Hässleholm, där barnskisser berättar om barnens barndom som Bejrum tar sig an och gör till sitt.

Ulla och Alma har mycket gemensamt då båda två har periodvis deltagit i olika målakurser och båda två räknar sig själva som självlärda. Båda två har också presenterats på Liljevalchs konsthall. Bejrum senast våren 2019 med två tavlor. Öhrströms verk "Tavlan" har en obehandlad träram och Bejrum berättar att hon använder enkla ramar till sina verk som hon själv kapat mm.

Foto: Högst upp God jul Ulla, nedre Gratis på födelsidagen, 
i detta verk kan man se landskapsmotivet som blev bakgrund till verket. 

Foto: Ulla Bejrum invigning 22/2-20

Foto: Ulla Bejrum invigning 22/2-20

Det sista som Ulla Bejrum berättar för mig är att hon uppmanar oss att inte slänga barnskisser utan ber oss att spara på barnskisserna så att barnen kan hänga upp de på väggen när de blir stora.

Något som Bejrum själv inte kan då alla hennes skisser slängdes och inget blev kvar.

Utställningen Ulla Bejrum pågår från 22/2-21/3 på Kulturhuset i Hässleholm.




Kommentarer

Populära inlägg