Claude Cahun, Mjellby konstmuseum



Claude Cahun, var en fransk konstnär, fotograf och författare och en tidig förespråkare av feminism och queera perspektiv i konsten. Under 1980-talet återupptäcktes Cahuns fotografier som iscensätter det arbete som hen och styvsystern, livskamrat Marcel Moore porträtterade med masker, dockor, blommor, jord, förklädnader, naturen, klippor mm. Cahun och Marcel var aktiva surrealister och politiska motståndsperson mot de tyska nazisterna under andra världskriget. Paret avslöjades och dömdes till döden, i sista stund ger krigsslutet dem friheten tillbaka och deras arbete kunde därför fortlöpa. 

De motiv vi bevittnar i Cahuns fotografier är som tidigare kabaréteater där förklädnad var en del av miljön. Med inspiration av indisk filosofi och freudiansk psykologi speglar Cahun och Moore ett parisisk avangarde-teater. Paret umgicks i samma kretsar där Georges Bataille och psykoanalytikern Jacques Lacan deltog. 1954 gick Claude Cahun bort, till följd av försämrad hälsa. Marcel Moore valde att ta sitt liv vid 80 års ålder 1972. Både Cahun och Moore levde med dubbla identiteter och hade i sikte att homosexualitet skulle vara likvärdig med heterosexualitet. 

Whitney Chadwick analyserar Cahuns verk i utställningstexter och påvisar att Marcel Moore var den som oftast stod bakom kameran, dock delar de blicken. Cahun och Moore samarbetade kring teater, bilder och delar med sig av både sina liv och verk. Utställningen pågår fram till den 15/9-9, Mjellby konstmuseum.













Samtliga bilder ur Claude Cahuns utställning, Mellby Konstmuseum.







    

Kommentarer

Populära inlägg